Prima pagină D:News

Bucuresti - orasul bucuriei

Redactia Descopera.ro | 10.06.2009 | ● Vizualizări: 147
Bucuresti - orasul bucuriei     Fundatia Calea Victoriei , atelier, bucuresti, distractie, bucurie + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita in data de 15 octombrie, de la ora 18.30 sa aflati „Cum se distrau romanii odinioara ( de la 1800 pina la 1945)”

Doamna Georgeta Filitti ne va povesti cum se distrau romanii si bucurestenii in sec 19 si 20, atit in inalta societate cit si in rindul orasenilor mai simpli. Una dintre etimologiile posibile ale numelui orasului Bucuresti se leaga de cuvintul bucurie. Calatorii straini din secolele trecute descriau Bucurestiul ca fiind un oras al bucuriei, plin de baluri si petreceri extrem de vesele, sofisticate si excentrice deseori. Balurile si petrecerile erau foarte populare si reprezentau principala forma de socializare, locul unde tinerele cupluri se formau, unde se discutau problemele arzatoare ale zilei, se puneau la cale intrigi dar si spatiul in care tineri artisti, muzicieni se lansau in societate prin concerte si spectacole memorabile. Din pacate, multe din conacele si palatele care gazduiau aceste baluri fastuoase au disparut astazi sau sufera in lipsa reparatiilor, cum este Palatul Stirbei (unde a fost balul din imagine).

Vom afla despre care erau formele de divertisment care au precedat teatrul de astazi - geamale, caraghiozi, trupe straine, Teatrul de la Cismeaua rosie si despre cum s-a intemeiat Teatrul cel Mare. Cafenelele, bodegile, crasmele, restaurantele si cofetariile celebre vor fi amintite in prezentare - din fericire unele dintre ele exista si astazi, chiar si fara atmosfera din trecut - cum ar fi Casa Capsa sau Carul cu Bere. Vom discuta si despre cum isi petreceau timpul liber bucurestenii in perioada interbelica, despre personalitatile culturale ale vremii si locurile frecventate de lumea boema a orasului. Doamna Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna si contemporana a Romaniei. A fost cercetator stiintific la Institutul de istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane si consilier la Fundatia "Ion Ghica". In prezent este cercetator principal I la Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Interesata in mod special de istoria si cultura orasului Bucuresti, printre numeroasele publicatii mentionam: Calatorie in timp prin Bucuresti, Editura Dominor, Mileniul romanesc (coautor), Editura Litera International, Calatori straini despre tarile romane in sec. al XIX-lea. Serie noua, 1800-1840, 3 vol. (coautor si prefatator). Detine o rubrica permanenta la "Magazin istoric" (din 2002) - Odinioara oamenii isi trimiteau scrisori si Romania acum 100 de ani.

Data: 15 octombrie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: Fundatia Calea VictorieiASCULTĂ CE GÂNDEȘTI