Prima pagină D:News

Bucuresti - orasul bucuriei

10.06.2009 | ● Vizualizări: 147
Bucuresti - orasul bucuriei     Fundatia Calea Victoriei , atelier, bucuresti, distractie, bucurie + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita in data de 15 octombrie, de la ora 18.30 sa aflati „Cum se distrau romanii odinioara ( de la 1800 pina la 1945)”

Doamna Georgeta Filitti ne va povesti cum se distrau romanii sibucurestenii in sec 19 si 20, atit in inalta societate cit si inrindul orasenilor mai simpli. Una dintre etimologiile posibile alenumelui orasului Bucuresti se leaga de cuvintul bucurie. Calatoriistraini din secolele trecute descriau Bucurestiul ca fiind un orasal bucuriei, plin de baluri si petreceri extrem de vesele,sofisticate si excentrice deseori. Balurile si petrecerile eraufoarte populare si reprezentau principala forma de socializare,locul unde tinerele cupluri se formau, unde se discutau problemelearzatoare ale zilei, se puneau la cale intrigi dar si spatiul incare tineri artisti, muzicieni se lansau in societate prin concertesi spectacole memorabile. Din pacate, multe din conacele sipalatele care gazduiau aceste baluri fastuoase au disparut astazisau sufera in lipsa reparatiilor, cum este Palatul Stirbei (unde afost balul din imagine).

Vom afla despre care erau formele de divertisment care auprecedat teatrul de astazi - geamale, caraghiozi, trupe straine,Teatrul de la Cismeaua rosie si despre cum s-a intemeiat Teatrulcel Mare. Cafenelele, bodegile, crasmele, restaurantele sicofetariile celebre vor fi amintite in prezentare - din fericireunele dintre ele exista si astazi, chiar si fara atmosfera dintrecut - cum ar fi Casa Capsa sau Carul cu Bere. Vom discuta sidespre cum isi petreceau timpul liber bucurestenii in perioadainterbelica, despre personalitatile culturale ale vremii silocurile frecventate de lumea boema a orasului. Doamna GeorgetaFilitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna sicontemporana a Romaniei. A fost cercetator stiintific la Institutulde istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane si consilier laFundatia "Ion Ghica". In prezent este cercetator principal I laInstitutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Interesatain mod special de istoria si cultura orasului Bucuresti, printrenumeroasele publicatii mentionam: Calatorie in timp prin Bucuresti,Editura Dominor, Mileniul romanesc (coautor), Editura LiteraInternational, Calatori straini despre tarile romane in sec. alXIX-lea. Serie noua, 1800-1840, 3 vol. (coautor si prefatator). Detine o rubrica permanenta la "Magazin istoric" (din 2002) -Odinioara oamenii isi trimiteau scrisori si Romania acum 100 deani.

Data: 15 octombrie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: Fundatia Calea Victoriei