Prima pagină D:News

Vechile jurnale de bord furnizeaza date asupra schimbarilor climatice

10.06.2009 | ● Vizualizări: 223
Vechile jurnalele de bord furnizeaza date asupra schimbarilor climatice     clima, meteo, schimbare climatica, incalzire globala, jurnal de bord + zoom
Galerie foto (1)

Un original proiect de cercetare britanic implica studierea jurnalelor de bord vechi de peste un secol, in cautarea unor informatii importante pentru cercetarea fenomenului incalzirii globale.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Sunderland spera ca,adunand informatiile privind vremea din vechi jurnale de bord alecorabiilor din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, sa extraga datecare vor servi la reconstituirea caracteristicilor climei lainceputul epocii industriale.

Jurnalele de bord contin date foarte detaliate despre vreme, elefiind actualizate zilnic - sau, uneori, chiar la cateva ore - decatre comandantii navelor. Notele includ inregistrari ale vitezeisi directiei vantului, ale presiunii si temperaturii aerului.

Informatiile astfel obtinute vor fi coroborate cu date istoriceprivind recoltele, secetele si furtunile si vor fi comparate cudatele actuale, pentru a elabora un model ce ar putea servi laprevederea mai exacta a schimbarilor climatice in viitor.Printre cele aproape 300 de jurnale de bord care urmeaza a fistudiate si transpuse in format digital se gasesc cel al naveiBeagle, cu care Charles Darwin a facut, intre 1831 - 1836,celebrul sau voiaj stiintific; cel al capitanului Cook de pecorabia Discovery (1776 - 1780) si cel al capitanuluiBligh de pe Bounty (vasul pe care s-a petrecut, in 1789,celebra "revolta de pe Bounty", devenita subiect pentru carti sifilme).

Sursa: BBC

CITESTE SI: