Prima pagină D:News

NASA bombardeaza Luna pentru a da de apa

10.07.2009 | ● Vizualizări: 51
NASA bombardeaza Luna pentru a da de apa     nasa, luna, racheta, apa, explozie + zoom
Galerie foto (1)

Reprezinta prima misiune americana pe Luna in peste zece ani: NASA va lansa racheta Centaur in interiorul unuia dintre craterele aflate in apropierea polului sudic al Lunii vineri dimineata, la 4.30 ora Floridei (11.30 ora Romaniei).

"Bombardamentul" satelitului Pamantului va fi transmis de NASAin direct pe internet, la finalul misiunii Lunar Crater Observationand Sensing Satellite (Lcross). Niciun razboi spatial prin urmare,cercetatorii americani intentioneaza doar sa demonstreze ca pe Lunaexista efectiv urme de apa, doar ca misiunile precedente n-aureusit sa le gaseasca pana acum.
Impactul ar trebui sa fie extrem de violent, in masura sa provoaceun crater cu o adancime de 4 metri si un diametru de 20 metri.Obiectivul misiunii este analizarea norului de detrite care se varidica in urma exploziei, si in care cercetatorii spera ca vor gasiresturi de gheata si vapori in masura sa confirme prezenta apei subsolul lunar. Imediat dupa impact, naveta Lcross va intra in norulde pulbere pentru a aduna material, acesta urmand a fi analizat despecialisti pe Pamant.
Proiectul Lcross a debutat in luna iunie a acestui an, dar doar inultimele zile cercetatorii au decis sa schimbe tinta rachetei,vizand o zona unde cred ca este cel mai probabil sa dea de apa. Inapropierea polului sudic al Lunii, unde temperaturile sunt extremde scazute din cauza absentei luminii solare, masuratorile auindicat o concentratie extrem de ridicata de hidrogen.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: nasa | luna | racheta | apa | explozie