Prima pagină D:News

NASA bombardeaza Luna pentru a da de apa

Redactia Descopera.ro | 10.07.2009 | ● Vizualizări: 103
NASA bombardeaza Luna pentru a da de apa     nasa, luna, racheta, apa, explozie + zoom
Galerie foto (1)

Reprezinta prima misiune americana pe Luna in peste zece ani: NASA va lansa racheta Centaur in interiorul unuia dintre craterele aflate in apropierea polului sudic al Lunii vineri dimineata, la 4.30 ora Floridei (11.30 ora Romaniei).

"Bombardamentul" satelitului Pamantului va fi transmis de NASA in direct pe internet, la finalul misiunii Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (Lcross). Niciun razboi spatial prin urmare, cercetatorii americani intentioneaza doar sa demonstreze ca pe Luna exista efectiv urme de apa, doar ca misiunile precedente n-au reusit sa le gaseasca pana acum.
Impactul ar trebui sa fie extrem de violent, in masura sa provoace un crater cu o adancime de 4 metri si un diametru de 20 metri. Obiectivul misiunii este analizarea norului de detrite care se va ridica in urma exploziei, si in care cercetatorii spera ca vor gasi resturi de gheata si vapori in masura sa confirme prezenta apei sub solul lunar. Imediat dupa impact, naveta Lcross va intra in norul de pulbere pentru a aduna material, acesta urmand a fi analizat de specialisti pe Pamant.
Proiectul Lcross a debutat in luna iunie a acestui an, dar doar in ultimele zile cercetatorii au decis sa schimbe tinta rachetei, vizand o zona unde cred ca este cel mai probabil sa dea de apa. In apropierea polului sudic al Lunii, unde temperaturile sunt extrem de scazute din cauza absentei luminii solare, masuratorile au indicat o concentratie extrem de ridicata de hidrogen.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: nasa | luna | racheta | apa | explozie

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI