Prima pagină D:News

Batranetea nu are gusturi

Redactia Descopera.ro | 10.08.2009 | ● Vizualizări: 127
Batranetea nu are gusturi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu de specialitate efectuat de cercetatorii americani si publicat in periodicul The Healthy Geezer, atrage atentia asupra mecanismului prin care organismul uman afectat de imbatranire incepe sa-si piarda capacitatea de a identifica si simti gusturile.

Fenomenul prin care procesul de imbatranire afecteaza identificarea gusturilor era cunoscut oamenilor de stiinta de cateva decenii. In prezent cercetatorii au aprofundat studiile in acesta directie, descoperind unele aspecte deosebit de interesante :
Spre exemplu, exista o categorie mica de persoane al caror simt al gustului nu este afectat deloc de trecerea timpului. Mirosul si gustul sunt strans legate intre ele. Daca cineva isi pierde simtul mirosului, capacitatea sa de a identifica arome si gusturi cu ajutorul papilelor gustative va disparea la scurt timp. Cei care nu pot simti gusturile risca sa manance mult sau impropriu ajungand in cele din urma sa sufere de diabet, obezitate si afectiuni cardiace. In cazul batranilor, pierderea gustului este accelerata in majoritatea cazurilor de abuzul de medicamente. In unele situatii aceasta afectiune nedorita este un semnal al unor probleme mult mai serioase precum diabetul neidentificat sau scleroza.
Specialistii afirma ca persoanele care simt frecvent un gust neplacut in gura sufera de digeuzie, pe cand cele care nu pot detecta niciun gust sufera de ageuzie. Acesta ultima categorie de oameni are dificultati in a identifica unul sau mai multe din cele 5 gusturi de baza: dulce, acru, amar, sarat si astringent.
O alta afectiune tot mai frecventa in zilele noastre aeste asa numita "perceptie a gustului fantoma".

Sursa : LiveScience

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI