Prima pagină D:News

Batranetea nu are gusturi

10.08.2009 | ● Vizualizări: 104
Batranetea nu are gusturi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu de specialitate efectuat de cercetatorii americani si publicat in periodicul The Healthy Geezer, atrage atentia asupra mecanismului prin care organismul uman afectat de imbatranire incepe sa-si piarda capacitatea de a identifica si simti gusturile.

Fenomenul prin care procesul de imbatranire afecteazaidentificarea gusturilor era cunoscut oamenilor de stiinta decateva decenii. In prezent cercetatorii au aprofundat studiile inacesta directie, descoperind unele aspecte deosebit de interesante:
Spre exemplu, exista o categorie mica de persoane al caror simt algustului nu este afectat deloc de trecerea timpului. Mirosul sigustul sunt strans legate intre ele. Daca cineva isi pierde simtulmirosului, capacitatea sa de a identifica arome si gusturi cuajutorul papilelor gustative va disparea la scurt timp. Cei care nupot simti gusturile risca sa manance mult sau impropriu ajungand incele din urma sa sufere de diabet, obezitate si afectiuni cardiace.In cazul batranilor, pierderea gustului este accelerata inmajoritatea cazurilor de abuzul de medicamente. In unele situatiiaceasta afectiune nedorita este un semnal al unor probleme mult maiserioase precum diabetul neidentificat sau scleroza.
Specialistii afirma ca persoanele care simt frecvent un gustneplacut in gura sufera de digeuzie, pe cand cele care nu potdetecta niciun gust sufera de ageuzie. Acesta ultima categorie deoameni are dificultati in a identifica unul sau mai multe din cele5 gusturi de baza: dulce, acru, amar, sarat si astringent.
O alta afectiune tot mai frecventa in zilele noastre aeste asanumita "perceptie a gustului fantoma".

Sursa : LiveScience