Prima pagină D:News

Am intrat in noua Era Glaciara!

10.15.2009 | ● Vizualizări: 908
Am intrat in noua Era Glaciara!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ideea conform careia incalzirea globala ar fi de natura sa produca racire globala le pare absurda multor oameni. Cu toate acestea, procesul incalzirii care conduce spre racire este o etapa de baza a “teoriei orbitale” potrivit careia un ciclu glaciar este starnit de chiar puterea Soarelui.

"Teoria orbitala" care se sprijina pe faptul ca schimbarileciclice ale orbitei solare a le Pamantului influenteaza cantitateade lumina solara care ajunge pe planeta, este premisa fruntasa acauzalitatii unei noi ere glaciare.

Este posibil ca urmatoarea etapa glaciara a Terrei sa fie precedatasi precipitata de o ridicare initiala a temperaturilor globale side o incalzire a oceanelor, fapt care va spori rata de evaporare aapei acestora. Fenomenul va cauza o crestere a precipitatiilor lanivel global, dintre care unele vor cadea sub forma de zapada,contribuind la expansiunea ghetarilor si a zonelor inghetate.

O epoca de gheata este caracterizata prin formarea de suprafeteglaciare deasupra unor intinse regiuni continentale. De vreme cesuprafetele de uscat mai intinse se afla cu predilectie in emisferanordica a Pamantului, in aceasta regiune era glaciara se vamanifesta mai evident. In punctul maxim al celei mai recente astfelde etape a planetei, de acum 17 000 de ani, banchize inghetategroase de trei kilometri au acoperit in intregime Canada,Scandinavia si Marea Britanie.

Fenomenul astronomic denumit Procesiunea Echinoctiilor cauzeaza orotire graduala a axei de inclinare a Pamantului, fapt ce schimbasezonul in perioada caruia emisferele nordica si sudica isi atingcel mai apropiat (perigeu) respectiv cel mai indepartat (apogeu)punct fata de Soare.

In perioada ultimilor 11.000 de ani, iernile in emisfera nordica auinceput atunci cand Soarele se afla la perigeu, cel mai aproape dePamant, iar verile din aceeasi emisfera incepeau la apogegulSoarelui, atunci cand el era la cea mai mare distanta. Iernile deperigeu solar si verile de apogeu solar au efectul reduceriiextremelor de temperatura ale tuturor sezoanelor. Perigeul hibernalsi apogeul estival au scurtat de asemenea durata iernilor si aulungit durata verilor emisferei nordice.

Insa acum, iernile blande si scurte si verile lungi si placute decare Nordul s-a bucurat in ultimii 11 000 de ani, au ajuns la unpunct final; de aici inainte, iernile vor deveni mai lungi si maifriguroase iar verile mai scurte si mai fierbinti, intrucat iarnasoarele va fi departe, iar vara se va afla aproape. Pe perioadaurmatorilor 11.000 de ani, emisfera nordica va experimenta astfelde anotimpuri. Verile fierbinti vor incalzi oceanele si vor cresteprecipitatiile, dintre care multe se vor decanta sub forma dezapada. Iar iernile lungi si reci vor facilitata cresterea simentinerea zonelor inghetate de la latitudini si altitudini maridin emisfera nordica.

Conform cercetatorilor, primii 5.000 de ani vor fi caracterizati deciclcul tocmai prezentat, perioada ce le va urma stand sub semnulsuprafetelor glaciare continentale, formate la capacitate maximapeste buna parte din emisfera nordica. Aceasta va ramane subgheturi timp de alti cinci mii de ani, inainte de gheturile sainceapa sa se retraga. Conditiile meteorologice din ultimiidoi-trei ani vin sa confirme teoriile, ultimele veri fiind isotitede recorduri maxime de temperatura iar iernile inregistrand multegrade sub zero. Este inceputul a 11.000 de ani de era glaciara!

Sursa: Pravda

CITESTE SI: