Prima pagină D:News

Acesta este cel mai mic trib din lume

Redactia Descopera.ro | 10.15.2009 | ● Vizualizări: 447
Acesta este cel mai mic trib din lume     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ultimii 5 reprezentanti ai unui trib de amerindieni din Amazonia reprezinta marturia vie a lacomiei si genocidului practicat de asa-zisii oameni civilizati din prezent. Cei cinci indivizi care mai reprezinta astazi tribul Akuntsu, sunt urmasii unei culturi candva vibranta, care isi crease propria religie, un limbaj distinct si avea propriile denumiri pentru toate creaturile inconjuratoare si stelele de pe cer.

Tribul Akuntsu din padurea tropicala care se indinde in statul brazilian Rondinia numara cateva sute de membri in urma cu doar o generatie. Timp de milenii, indienii au trait in jungla ocupandu-se cu vanatoarea de tapiri, aguti si pecari, alaturi de cultivarea porumbului si maniocului. Totul s-a schimbat la mijlocul anilor 1980, cand guvernul brazilian a invitat in regiune fermieri si taietori de lemne carora le-a permis sa colonizeze tinuturile indienilor Akuntsu. Padurea lor a fost brazdata de drumuri, o mare parte din ea fiind distrusa pentru a face loc culturilor de soia si fermelor de vite. Singurul impediment in calea transformarii si confiscarii totale a regiunii era reprezentat de descoperirea tribului Akuntsu.

La inceputul anilor 1990, fermierii si crescatorii de vite au comis unul dintre cele mai grave genocide din istorie. In decursul unei singure nopti au masacrat intreg tribul. Au reusit sa scape doar 6 indieni. Pe data de 1 octombrie anul curent, a murit batrana Ururu, una din cei 6 supravietuitori.

"Am fost de fata la funerarii. Batrana a murit singura intr-o coliba. Moartea lui Ururu inseamna ca populatia totala a tribului Akutsu numara doar trei femei si doi barbati. Toti acestia sunt rude de familie apropiate, ceea ce inseamna ca pe viitor nu se va mai naste niciun copil Akuntsu". declara Altair Algayer, reprezentantul FUNAI, organizatia guvernamentala braziliana care se ocupa cu protectia teritoriilor detinute de indieni.

Sursa : TheIndependent

CITESTE SI :