Prima pagină D:News

Psihologie si religie la Jung si Freud, un atelier interactiv cu Dragos Dodu

Redactia Descopera.ro | 10.15.2009 | ● Vizualizări: 776
Psihologie si religie la Jung si Freud, un atelier interactiv cu Dragos Dodu     sigmund freud, carl jung, fundatia calea victorie, atelier, psihologie, psihanaliza + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita din 10 noiembrie, de la 18:30, la un curs in cinci intilniri despre psihologie si religie in lumea fascinanta a doi mari psihologi.

Omul interesat de religie nu poate ocoli astazi psihologia, deoarece aceasta are ceva foarte important de spus despre trairea religioasa. Poate oare fi desprinsa religia de experienta religioasa? Probabil ca nu. Poate avea loc experienta religioasa in afara sufletului omului? Iarasi nu. Cum de suflet se ocupa, ca stiinta, psihologia, se intampla ca ea are un cuvant greu de spus despre religie. In acest sens va fi vorba in cursul de fata despre psihologie si religie.

Calauze ne vor fi in demersul nostru doi dintre cei mai importanti, daca nu cei mai insemnati pionieri ai psihologiei, si anume Freud si Jung. Cercetarea noastra va pendula intre analiza religiei facuta de un ateu declarat, Freud, care a inteles sa reduca fenomenul religios la psihologia personala, si intelegerea religiei de catre un psiholog, Jung, care stia ca Dumnezeu exista, ba chiar considera ca viata omului are o legatura inconturnabila, libera sau silnica, fericita sau nefericita, cu divinitatea.

Vom cantari cata dreptate are fiecare, de ce se contrazic, cum se completeaza reciproc. Vom examina indeaproape raportul dintre inconstient, asa cum apare in practica psihologica si conceptia fiecaruia dintre ei, si Dumnezeu. Desigur, nu vom neglija nici cum vede teologia analiza psihologica a religiei, nici provocarea adusa de psihologie teologiei si, mai ales, unei perspective dogmatice. Cursul li se adreseaza celor interesati de trairea religioasa, de felul cum apare Dumnezeu in viata omului, iar nu de un discurs abstract si arid despre divinitate, discurs in care omul in carne si oase este lasat pe dinafara. Li se adreseaza celor care simt sau inteleg ca traim intr-o epoca de mari schimbari, de care religia - mai ales crestinismul, pentru ca de el tine traditia noastra - trebuie sa tina cont. Altfel ea risca sa nu mai raspunda problemelor vremii noastre.Temele atelierelor:
1. Religia la granita dintre secolele XIX si XX. Critica lui Freud
2. Nasterea religiei si relatia cu sexualitatea. Critica adusa de Jung
3. Experienta religioasa traditionala inteleasa psihologic. Ce aduc nou psihanaliza si psihologia analitica
4. Despre Supraeu, Iehova si Dumnezeu Tatal. Crestinismul si alchimia
5. Cartea lui Iov interpretata de Jung. Hristos si Antihrist in psihologia analitica

Bibliografie:
Freud, S., Eseuri de psihanaliza aplicata, in Opere, vol. 1, Editura Trei, Bucuresti, 1999.
Freud, S., Studii despre societate si religie, in Opere, vol. 4, Editura Trei, Bucuresti, 2000.
Jung, C.G., Amintiri, vise, reflectii, Editura Humanitas, Bucuresti, 2008.
Jung, C.G., Raspuns la Iov, in vol. Imaginea omului si imaginea lui Dumnezeu, Editura Teora, Bucuresti, 1997.
Jung, C.G., Tipuri psihologice, Editura Trei, Bucuresti, 2004.
Jung, C.G., Despre fenomenul spiritului in arta si stiinta, Editura Trei, Bucuresti, 2007.
Hegel, G.W.F., Logica, in Enciclopedia Stiintelor Filozofice, Editura Humanitas, Bucuresti, 1995.

Dragos Dodu este absolvent al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti cu lucrarea de diploma Dialectica identitatii si diferentei ca determinatii ale esentei in logica lui Hegel. Detine Masterat de Istoria Filosofiei si Filosofia Culturii la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti. Este redactor la Editura Humanitas, unde a ingrijit, printre numeroase alte carti, aparitia unui Dictionar de termeni jungieni, a primelor doua volume din Opere de Kierkegaard, a operelor Regele si cadavrul si Mituri si simboluri in arta si civilizatia indiana de Heinrich Zimmer, a volumelor Sacrul si Despre numinos de Rudolf Otto, a Crizei spiritului american de Allan Bloom, a monografiei N. Steinhardt si paradoxurile libertatii de George Ardeleanu.

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 150 ron/elevi, studenti - 115 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 10 nov, 18:30
inscrieri la: contact@victoriei.ro
www.victoriei.ro

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI