Prima pagină D:News

Psihologie si religie la Jung si Freud, un atelier interactiv cu Dragos Dodu

10.15.2009 | ● Vizualizări: 712
Psihologie si religie la Jung si Freud, un atelier interactiv cu Dragos Dodu     sigmund freud, carl jung, fundatia calea victorie, atelier, psihologie, psihanaliza + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita din 10 noiembrie, de la 18:30, la un curs in cinci intilniri despre psihologie si religie in lumea fascinanta a doi mari psihologi.

Omul interesat de religie nu poate ocoli astazi psihologia,deoarece aceasta are ceva foarte important de spus despre traireareligioasa. Poate oare fi desprinsa religia de experientareligioasa? Probabil ca nu. Poate avea loc experienta religioasa inafara sufletului omului? Iarasi nu. Cum de suflet se ocupa, castiinta, psihologia, se intampla ca ea are un cuvant greu de spusdespre religie. In acest sens va fi vorba in cursul de fata desprepsihologie si religie.

Calauze ne vor fi in demersul nostru doi dintre cei maiimportanti, daca nu cei mai insemnati pionieri ai psihologiei, sianume Freud si Jung. Cercetarea noastra va pendula intre analizareligiei facuta de un ateu declarat, Freud, care a inteles sareduca fenomenul religios la psihologia personala, si intelegereareligiei de catre un psiholog, Jung, care stia ca Dumnezeu exista,ba chiar considera ca viata omului are o legatura inconturnabila,libera sau silnica, fericita sau nefericita, cu divinitatea.

Vom cantari cata dreptate are fiecare, de ce se contrazic, cumse completeaza reciproc. Vom examina indeaproape raportul dintreinconstient, asa cum apare in practica psihologica si conceptiafiecaruia dintre ei, si Dumnezeu. Desigur, nu vom neglija nici cumvede teologia analiza psihologica a religiei, nici provocarea adusade psihologie teologiei si, mai ales, unei perspective dogmatice.Cursul li se adreseaza celor interesati de trairea religioasa, defelul cum apare Dumnezeu in viata omului, iar nu de un discursabstract si arid despre divinitate, discurs in care omul in carnesi oase este lasat pe dinafara. Li se adreseaza celor care simt sauinteleg ca traim intr-o epoca de mari schimbari, de care religia -mai ales crestinismul, pentru ca de el tine traditia noastra -trebuie sa tina cont. Altfel ea risca sa nu mai raspundaproblemelor vremii noastre.Temele atelierelor:
1. Religia la granita dintre secolele XIX si XX.Critica lui Freud
2. Nasterea religiei si relatia cu sexualitatea.Critica adusa de Jung
3. Experienta religioasa traditionala inteleasapsihologic. Ce aduc nou psihanaliza si psihologia analitica
4. Despre Supraeu, Iehova si Dumnezeu Tatal.Crestinismul si alchimia
5. Cartea lui Iov interpretata de Jung. Hristos siAntihrist in psihologia analitica

Bibliografie:
Freud, S., Eseuri de psihanaliza aplicata, in Opere, vol. 1,Editura Trei, Bucuresti, 1999.
Freud, S., Studii despre societate si religie, in Opere, vol. 4,Editura Trei, Bucuresti, 2000.
Jung, C.G., Amintiri, vise, reflectii, Editura Humanitas,Bucuresti, 2008.
Jung, C.G., Raspuns la Iov, in vol. Imaginea omului si imaginea luiDumnezeu, Editura Teora, Bucuresti, 1997.
Jung, C.G., Tipuri psihologice, Editura Trei, Bucuresti,2004.
Jung, C.G., Despre fenomenul spiritului in arta si stiinta, EdituraTrei, Bucuresti, 2007.
Hegel, G.W.F., Logica, in Enciclopedia Stiintelor Filozofice,Editura Humanitas, Bucuresti, 1995.

Dragos Dodu este absolvent al Facultatii de Filosofie din cadrulUniversitatii Bucuresti cu lucrarea de diploma Dialecticaidentitatii si diferentei ca determinatii ale esentei in logica luiHegel. Detine Masterat de Istoria Filosofiei si Filosofia Culturiila Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti. Esteredactor la Editura Humanitas, unde a ingrijit, printre numeroasealte carti, aparitia unui Dictionar de termeni jungieni, a primelordoua volume din Opere de Kierkegaard, a operelor Regele si cadavrulsi Mituri si simboluri in arta si civilizatia indiana de HeinrichZimmer, a volumelor Sacrul si Despre numinos de Rudolf Otto, aCrizei spiritului american de Allan Bloom, a monografiei N.Steinhardt si paradoxurile libertatii de George Ardeleanu.

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 150 ron/elevi, studenti - 115 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 10 nov, 18:30
inscrieri la: contact@victoriei.ro
www.victoriei.ro