Prima pagină D:News

Frumusetea Universului, potentata de stelele tinere

Redactia Descopera.ro | 10.16.2009 | ● Vizualizări: 300
Frumusetea Universului, potentata de stelele tinere     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Telescopul spatial Hubble continua cu succes seria dezvaluirilor uimitoare din viata Universului. O imagine recenta este cea a vastei nebuloase NGC 604, aflata in galaxia Triangulum.

Desi aceste nebuloase sunt o prezenta comuna in galaxii, aceasta se intinde de-a lungul a 1.500 de ani-lumina, fiind atat de vasta incat poate fi observata cu telescoape performante de pe Pamant. In inima nebuloasei se afla peste 200 de stele, cu mult mai masive decat Soarele nostru. Stelele tinere incalzesc peretii formati din gaze, conferindu-le o misterioasa nuanta fluorescenta. Lumina lor puternica evidentiaza si forma tridimensionala a nebuloasei. Studiind forma fizica a NGC 604, astronomii pot determina modul in care roiurile de stele masive afecteaza evolutia mediului interstelar al galaxiei.

Galaxia Triangulum se afla la o distanta de 2,9 milioane de ani-lumina si este localizata in constelatia cu acelasi nume. Desi indepartata, aceasta este membra a Grupului Local de Galaxii. Din acest grup face parte si Calea Lactee, iar impreuna reusesc sa se deplaseze prin Univers, fiind tinute laolalta de catre un camp gravitational puternic.

Sursa: Daily Galaxy

CITESTE SI: