Prima pagină D:News

Vaticanul va gazdui o expozitie dedicata lui Galilei

10.16.2009 | ● Vizualizări: 32
Vaticanul va gazdui o expozitie dedicata lui Galilei     astronomie, Galilei, Copernic, Vatican + zoom
Galerie foto (1)

Biserica Catolica, aceeasi care l-a judecat pe Galilei cu 4 secole in urma, pentra ca sustinuse teoria heliocentrica, ce contravenea ideilor religioase ale vremii, ii recunoaste azi meritele, prezentand o expozitie ce cuprinde si cateva dintre instrumentele sale de observatie.

In secolul al XVI-lea, Galileo Galilei a afirmat ca Pamantul seinvarte in jurul Soarelui, deoarece, cu ajutorul telescoapelorconstruite de el, fusese in masura sa faca observatii astronomicecare confirmau teoria dezvoltata de Copernic cu un secol maiinainte.

Galilei a fost acuzat de erezie, iar Inchizitia i-a intentat unproces, in urma caruia a fost condamnat la inchisoare (sentintacomutata apoi in arest la domiciliu), iar cartea in care expuneaideile sale stiintifice a fost interzisa.

Abia in 1992, papa Ioan Paul al II-lea a declarat ca aceasentinta a fost o greseala, iar catolicii nu sunt, in nici un caz,ostili progresului stiintific.
Expozitia de la Vatican, care va fi deschisa pana in luna ianuariea anului viitor, prezinta, printre alte exponate, instrumente deobservatie si care au apartinut lui Galilei si altor astronomicelebri, precum si documente redactate de Galilei.


Sursa: BBC

CITESTE SI: