Prima pagină D:News

Gnomii lui Hitler invadeaza orasul german Straubing

Redactia Descopera.ro | 10.16.2009 | ● Vizualizări: 99
Gnomii lui Hitler invadeaza orasul german Straubing     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Orasul Straubing din Germania se pregateste sa fie luat cu asalt de 1 250 de pitici de gradina cu bratul drept ridicat in fata, ca intr-un salut nazist adresat fuhrer-ului Hitler. Totul, in numele artei.

Artistul Ottmar Hoerl, care si-a expus deja gnomii "indrazneti" in Belgia, Italia si in doua galerii de arta din Germania, sustine ca expozitia din localitatea bavareza Straubing va fi prima adresata publicului larg din statul ce are capitala la Berlin.

"Este o lucrare menita sa ii determine pe oameni sa gandeasca si sa reactioneze", a declarat recent artistul, care s-a gasit, in luna iulie a acestui an, prins intr-un conflict juridic dupa ce procurorii din Nuremberg l-au acuzat ca expunerea intr-o galerie de arta fie si a unei singure figurine din colectia sa este impotriva legii.

Salutul adresat lui Adolf si simbolurile naziste au fost declarate ilegale in Germania imediat dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Totusi, procurorii au acceptat argumentul lui Hoerl, conform caruia piticii inalti de numai 40 centimetri ii ridiculizeaza pe nazisti, si nicidecum nu incearca sa ii promoveze.

Hoerl, care a mai realizat si alte exhibitii publice si lucrari statuare, mai putin controversate, insista ca a incercat sa sublinieze foarte serios un punct de vedere, si anume sa atraga atentia asupra inaltarii extremei dreapta in Europa.

Hans Lohmeier, primarul din Straubing, a declarat ca gnomii se vor afla sub paza permanenta, in urma unor voci critice la adresa expozitiei, care va fi prezenta in piata centrala a orasului pana luni.

Sursa: ABC

CITESTE SI: