Prima pagină D:News

Baterii din hartie si sare

10.19.2009 | ● Vizualizări: 2031
Baterii din hartie si sare     tehnologie, baterie, sare, hartie, electricitate + zoom
Galerie foto (1)

Un teanc de bucati de hartie imbibate in apa sarata poate functiona ca o baterie, producand energie electrica – un model foarte simplu, ieftin si eco-prietenos. Prototipul a fost realizat cu succes de oamenii de stiinta din Suedia.

Bateria e fabricata din mai multe straturi de celuloza,acoperite cu un polimer cu proprietati conductive gros de numai 50nanometri si asezate intre doua straturi de hartie de filtru.

Totul alcatuieste un ansamblu flexibil, infasurat in plastic, cugrosimea de cativa milimetri.

Straturile de celuloza sunt imbibate cu o solutie de clorura desodiu (sare de bucatarie), care asigura circulatia ionilor de clorspre polul negativ al bateriei si circulatia electronilor spreelectrodul pozitiv.Bateria construita de savantii suedezi de la Universitatea dinUppsala poate produce un curent electric cu tensiunea de 1 voltdar, teoretic, prin suprapunerea mai multor straturi se poategenera o tensiune mai mare.

Desi nu e la fel de eficienta ca bateriile cu litiu, cobalt saunichel, bateria cu sare se incarca mai repede si este ecologica.Inventatorii preconizeaza utilizarea ei, in viitor, pentrufabricare unor tesaturi capabile sa se incalzeasca singure saupentru alimentarea unor nanomotoare ori a unor senzori detemperatura si umiditate.

Sursa: ABC

CITESTE SI: