Prima pagină D:News

Dinozaurii - intoxicati cu alge?

10.20.2009 | ● Vizualizări: 115
Dinozaurii - intoxicati cu alge?     paleontologie, fosila, dinozaur, extinctie, asteroid, alga, inflorire algala + zoom
Galerie foto (1)

Printre ipotezele care incearca sa explice disparitia dinozaurilor, cea mai larg acceptata este, la ora actuala, cea legata de impactul unui asteroid enorm, care a lovit Pamantul in urma cu 65 de milioane de ani. Dar un grup de savanti americani a lansat, recent, o noua ipoteza: dinozaurii – ca si multe alte vietuitoare - ar fi pierit din pricina otravirii cu toxinele produse de alge.

Conditiile climatice de azi, afirma specialistii de laUniversitatea Clemson, SUA, sunt asemanatoare in multe privinte cucele care au produs marile extinctii cunoscute in istoriaTerrei.

Din cauza temperaturilor ridicate, in lacuri si in apele marineare loc asa-numita inflorire algala - o proliferare masiva aanumitor specii de alge, care elibereaza in apa toxine periculoasepentru animale.

Analizand structuri fosile formate de algele stravechi(stromatolite), specialistii au descoperit ca anumite algealbastre-verzi, care consuma oxigenul din apa si produc toxine,erau prezente in cantitati suficient de mari pentru a provocamoartea unui mare numar de animale care traiau in ape si in preajmaacestora.E posibil, afirma ei, ca si celelate cauze mentionate decercetatori - activitate vulcanica, schimbarile climatice, impactulunui asteroid - sa fi contribuit la extinctiile masive, dar"lovitura de gratie" ar fi fost data de toxinele algale.

Ei avertizeaza ca, in momentul de fata, datorita incalziriiglobale, se observa deja inmultirea excesiva a unor specii de algein diferite parti ale lumii, iar toxinele eliberate de acestea arputea atinge niveluri periculoase, ceeea ce face necesaramonitorizarea fenomenului si adoptarea unor masuri urgente decombatare a incalzirii climei la nivel planetar.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: