Prima pagină D:News

Cum combatem incalzirea globala? Cu tigle facute din gel de par!

10.21.2009 | ● Vizualizări: 137
Cum combatem incalzirea globala? Cu tigle facute din gel de par!     incalzire globala, tehnologie, tigla, gel, polimer + zoom
Galerie foto (1)

Pare o gluma, dar nu este: oamenii de stiinta de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, au construit, pornind de la banalul gel pentru par, placi pentru acoperis capabile sa isi schimbe culoarea in functie de temperatura, regland astfel cantitatea de radiatie solara pe care o absorb sau o reflecta.

Pentru a fabrica o astfel de "tigla" (numita ,de catreinventatorii ei, Thermeleon), polimerul folosit la fabricareragelului de par este amestecat cu apa si inchis etans intre douastraturi de plastic flexibil, pe un fundal de culoare neagra.

Cand afara este rece, polimerul ramane dizolvat in apa si, prinsolutia transparenta, se vede fundalul negru; aceste placi negreabsorb caldura provenita de la soare, ce poate fi captata, astfelincat sa asigure incalzirea locuintei.

Pe vreme calduroasa, in schimb, polimerul isi modificastructura, formand un gel de culoare alba, astfel incat placileapar albe si reflecta radiatia solara.Cercetatorii de la MIT lucreaza acum la o versiune mai usor deutilizat a inventiei, care sa poata fi aplicata precum o vopsea pesuprafata exterioara a unor acoperisuri deja instalate.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: