Prima pagină D:News

Cum combatem incalzirea globala? Cu tigle facute din gel de par!

Redactia Descopera.ro | 10.21.2009 | ● Vizualizări: 45
Cum combatem incalzirea globala? Cu tigle facute din gel de par!     incalzire globala, tehnologie, tigla, gel, polimer + zoom
Galerie foto (1)

Pare o gluma, dar nu este: oamenii de stiinta de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, au construit, pornind de la banalul gel pentru par, placi pentru acoperis capabile sa isi schimbe culoarea in functie de temperatura, regland astfel cantitatea de radiatie solara pe care o absorb sau o reflecta.

Pentru a fabrica o astfel de "tigla" (numita ,de catre inventatorii ei, Thermeleon), polimerul folosit la fabricarera gelului de par este amestecat cu apa si inchis etans intre doua straturi de plastic flexibil, pe un fundal de culoare neagra.

Cand afara este rece, polimerul ramane dizolvat in apa si, prin solutia transparenta, se vede fundalul negru; aceste placi negre absorb caldura provenita de la soare, ce poate fi captata, astfel incat sa asigure incalzirea locuintei.

Pe vreme calduroasa, in schimb, polimerul isi modifica structura, formand un gel de culoare alba, astfel incat placile apar albe si reflecta radiatia solara.Cercetatorii de la MIT lucreaza acum la o versiune mai usor de utilizat a inventiei, care sa poata fi aplicata precum o vopsea pe suprafata exterioara a unor acoperisuri deja instalate.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:


ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI