Prima pagină D:News

Ele sunt acvilele care ucid reni

Redactia Descopera.ro | 10.22.2009 | ● Vizualizări: 642
Ele sunt acvilele care ucid reni     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de ornitologi britanici si cameramani ai postului BBC au reusit, in premiera mondiala, sa surprinda pe pelicula acvile de munte care vaneaza si ucid reni.

Echipa s-a deplasat in tundra din Finlanda, in urma informatiilor venite de la populatia Sami, crescatori traditionali de reni din Laponia. Acestia au declarat ca au fost martori, in numeroase ocazii, ai atacului acvilelor asupra renilor.

Producatorul de televiziune Ted Oakes, cameramanul Barrie Briton si ornitologul Hari Norberg au purces imediat in acesta provincie nordica a Finlandei. Hari Norberg a studiat in trecut modul in care pradatorii interactioneaza cu renii (Rangifer tarandus) din America de Nord. Examinand urmele de gheare de pe cadavrele viteilor de reni, a avut surpriza sa descopere ca cei mai mare vanatori al exemplarelor tinere de reni nu erau lupii, nici pumele sau ursii grizzly, ci acvilele de munte (Aquila chrysaetos). Pana in prezent, oamenii de stiinta nu reusisera sa filmeze un asemenea comportament pradator extrem al acvilelor.

"Exista multe marturii ale populatiilor Sami, marturii care sustin ca acvilele ataca renii, dar nimeni nu le-a luat in serios pana in prezent. Renii salbatici din Laponia se indreapta deseori spre zone deschise, pentru a evita atacurile lupilor si roiurile de tantari. Cand ajung in camp deschis si cred ca au scapat, dau peste acvilele care-i pandesc din inaltul cerului. Am observat odata un caz in care o acvila s-a inaltat 1 000 de metri, dupa care a descins in picaj; cand mai avea circa 200 metri, a acclelerat brusc si a lovit un vitel de ren in spate, cu toata puterea.

A fost o manevra foarte periculoasa pentru acvila, deoarece prada sa era mult mai mare si, mai ales, mai grea. Pentru a ucide un vitel de ren, pasarile isi infig ghearele imense in spatele prazii, perforandu-i acesteia plamanii" subliniaza dr. Oakes. Conform observatiilor, acvilele ucid frecvent vitei de ren, ferindu-se sa atace in mod obisnuit renii adulti, inarmati cu coarne periculoase. Cazurile in care acvila ataca un ren adult sunt extrem de rare.

Pentru a viziona filmarea Click Aici !

Sursa : BBCWildlife

CITESTE SI :