Prima pagină D:News

Ele sunt acvilele care ucid reni

10.22.2009 | ● Vizualizări: 596
Ele sunt acvilele care ucid reni     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de ornitologi britanici si cameramani ai postului BBC au reusit, in premiera mondiala, sa surprinda pe pelicula acvile de munte care vaneaza si ucid reni.

Echipa s-a deplasat in tundra din Finlanda, in urmainformatiilor venite de la populatia Sami, crescatori traditionalide reni din Laponia. Acestia au declarat ca au fost martori, innumeroase ocazii, ai atacului acvilelor asupra renilor.

Producatorul de televiziune Ted Oakes, cameramanul Barrie Britonsi ornitologul Hari Norberg au purces imediat in acesta provincienordica a Finlandei. Hari Norberg a studiat in trecut modul in carepradatorii interactioneaza cu renii (Rangifer tarandus) din Americade Nord. Examinand urmele de gheare de pe cadavrele viteilor dereni, a avut surpriza sa descopere ca cei mai mare vanatori alexemplarelor tinere de reni nu erau lupii, nici pumele sau ursiigrizzly, ci acvilele de munte (Aquila chrysaetos). Pana in prezent,oamenii de stiinta nu reusisera sa filmeze un asemenea comportamentpradator extrem al acvilelor.

"Exista multe marturii ale populatiilor Sami, marturii caresustin ca acvilele ataca renii, dar nimeni nu le-a luat in seriospana in prezent. Renii salbatici din Laponia se indreapta deseorispre zone deschise, pentru a evita atacurile lupilor si roiurile detantari. Cand ajung in camp deschis si cred ca au scapat, dau pesteacvilele care-i pandesc din inaltul cerului. Am observat odata uncaz in care o acvila s-a inaltat 1 000 de metri, dupa care adescins in picaj; cand mai avea circa 200 metri, a acclelerat bruscsi a lovit un vitel de ren in spate, cu toata puterea.A fost o manevra foarte periculoasa pentru acvila, deoareceprada sa era mult mai mare si, mai ales, mai grea. Pentru a ucideun vitel de ren, pasarile isi infig ghearele imense in spateleprazii, perforandu-i acesteia plamanii" subliniaza dr. Oakes.Conform observatiilor, acvilele ucid frecvent vitei de ren,ferindu-se sa atace in mod obisnuit renii adulti, inarmati cucoarne periculoase. Cazurile in care acvila ataca un ren adult suntextrem de rare.

Pentru a viziona filmarea Click Aici !

Sursa : BBCWildlife

CITESTE SI :