Prima pagină D:News

Echilibrul instabil al musonilor

10.23.2009 | ● Vizualizări: 278
Echilibrul instabil al musonilor     muson, clima, anotimp, poluare, incalzire globala + zoom
Galerie foto (1)

Mecanismul circulatiei atmosferice care genereaza musonii se afla intr-un echilibru precar si chiar si cele mai mici perturbari externe ar putea genera schimbari bruste de registru in cadrul unui clasic anotimp uscat sau umed. Este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research, care au definit un nou model al circulatiei musonice.

Primavara, aerul de deasupra pamantului se incalzeste mai rapiddecat cel de deasupra marilor. Aerul cald se ridica si il"mobilizeaza" pe cel rece provenit din ocean, cel aducator deprecipitatii, cu doua consecinte: ploaia raceste suprafata, darelibereaza si caldura latenta cand vaporii aposi se condenseaza inpicaturi. Cu cat aerul transportat catre zona continentala este maiumed, cu atat mai multa caldura latenta este eliberata de ploaie,si cu atat mai mult aer umed este impins catre pamant, printr-unmecanism de auto-amplificare ce mentine diferenta de temperatura siprin urmare intreaga circulatie musonica.

Cercetatorii condusi de Anders Levermann au descoperit acum caacest mecanism de feedback este foarte delicat si sensibil laperturbarile din exterior. Ecuatiile noului model pus la punct deacestia indica faptul ca exista o valoare critica de iradieresolara care declanseaza fenomenul: daca iradierea scade sub aceastavaloare (eventual din cauza poluarii din aer), nu se poate dezvoltaclasica circulatie musonica.

De asemenea, tot prin intermediul acestui model si gratie analizeidatelor din ultimii 60 de ani, oamenii de stiinta au calculatvalorile critice pentru sistemele musonice in India, China,Bangladesh, Africa occidentala, America de Nord si Australia.

"Lucram la o mai precisa definire a vulnerabilitatii sistemuluimusonic. Oscilatiile intre luni cu precipitatii puternice si foarteslabe ar putea depasi capacitatile de adaptare ale populatiilorafectate", a declarat Jacob Schewe, unul dintre cercetatoriiimplicati in studiu. La momentul actual, in timp ce incalzireaglobala ar putea provoca o crestere a nivelului precipitatiilor,emisiile de aerosoli, deosebit de abundente in China si India, arputea reduce stabilitatea musonilor.

Studiile cu privire la istoria climei pe planeta indica faptul cain decursul ultimilor 11 000 de ani s-a asistat de mai multe ori laschimbari neasteptate in structura regimurilor musonice.

Sursa: Le Scienze

CITESTES SI: