Prima pagină D:News

Cel mai indepartat grup de galaxii cunoscut se afla la 10.2 miliarde de ani-lumina

Redactia Descopera.ro | 10.23.2009 | ● Vizualizări: 133
Cel mai indepartat grup de galaxii cunoscut se afla la 10.2 miliarde de ani-lumina     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Distanta la care se afla grupul de galaxii cunoscut sub denumirea de JKCS041 este atat de mare, incat pentru ca lumina lui sa ajunga pe Pamant dureaza o perioada de timp echivalenta cu trei patrimi din viata Universului. Distanta sa de 10.2 miliarde de ani-lumina surclaseaza recordul anterior de 9.2 miliarde de ani-lumina.

Nu numai distanta este fascinanta, ci si marimea sa. JKCS041 contine sute de galaxii, insa atat de indepartate, incat nu pot fi observate nici cu cele mai puternice telescoape. Existenta sa a fost dedusa din datele obtinute de catre telescoapele optice si infrarosii ale Observatorului Chandra X-Ray din cadrul NASA.

Grupul a fost detectat pentru prima data in 2006, de catre un telescop infrarosu al Marii Britanii, localizat in Hawaii, insa natura sa nu a fost clara de la inceput. Inainte de JKCS041 cel mai distant roi de galaxii era XMMXCS J2215.9-1738, aflat la o distanta de 9.2 miliarde de ani-lumina.
"Descoperirea este incitanta. Este ca si cum ai gasi o fosila de Tyrannosaurus Rex, care este mult mai veche decat toate celelalte descoperite pana in acel moment", declara Dr. Ben Maughan din cadrul Universitatii Bristol, care a participat la acest studiu.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

Tag-uri: galaxie | astronomie | Univers

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI