Prima pagină D:News

NASA nu mai vrea pe Luna

Redactia Descopera.ro | 10.26.2009 | ● Vizualizări: 124
NASA nu mai vrea pe Luna      NASA, Luna, racheta, naveta spatiala, misiune spatiala, statia spatiala internationala + zoom
Galerie foto (1)

Cu putin timp inainte de prima lansare experimetala a rachetei menita a inlocui vechea naveta spatiala, NASA a repus din nou in discutie propriul program spatial si ar putea lua decizia de a renunta la misiunile pe Luna.

Maine, de la Cape Kennedy va decola primul prototip al Ares I, racheta menita a inaugura noul "sezon" de voiaje "stelare". Este vorba despre o versiune experimentala, Ares fiind programat sa intre in functiune definitiv in martie 2015, si sa-i duca din nou pe americani pe Luna pana in 2020.

O comisie de experti independenti a ajuns insa acum la concluzia ca poate ar fi mai bine ca astronautii sa mearga pe unul dintre satelitii planetei Marte, iar NASA sa nu mai construiasca alte rachete, ci sa studieze mai bine posibilitatea de a face misiuni in spatiu prin intermediul unor companii private.

Comisia nu a "trantit" in mod formal noile rachete, in raport fiind doar explicat ca, din cauza intarzierilor survenite, constructia acestora ar putea sa nu mai aiba niciun sens. Toate aceste consideratii sunt continute intr-un raport de 157 pagini, inaintat presedintelui american Barack Obama, cel care va avea ultimul cuvant.

Comisia a studiat alte sapte ipoteze cu privire la viitorul misiunilor spatiale si cel al NASA, care ar trebui sa scoata shuttle-ul "la pensie" dupa finalizarea Statiei Spatiale Internationale.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI