Prima pagină D:News

Celebra Batalie de la Agincourt este doar un fals istoric?

10.28.2009 | ● Vizualizări: 775
Celebra Batalie de la Agincourt este doar un fals istoric?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Istoria oficiala sustine ca, la data de 25 octombrie 1415, in vestul Frantei, regele englez Henric al V-lea, cu o armata net inferioara numeric fata de cea franceza, a reusit una dintre cele mai mari victorii din epoca medievala, zdrobind floarea cavaleriei si nobilimii franceze, folosind in mare parte tarani antrenati ca arcasi.

Astazi, un grup mixt de istorici anglo-francezi, grup condus deprestigioasa Anne Curry, de la Universitatea din Southampton,sustine ca realitatea a fost cu totul alta. "Nu au fost mai mult de12.000 de oameni in armata franceza si circa 8.700 in cea engleza.Cifre cu totul diferite de cele vehiculate pana in prezent: 24.000de francezi si doar 5-6000 de englezi. Astfel de descoperiri nu potdecat sa schimbe radical datele istorice", afirma Anne Curry.

O parte a istoricilor sustine ca mitul a fost alimentat siperpetuat chiar de William Shakespeare, cel mai mare dramaturg altuturor timpurilor, cel care a recreat scena bataliei si i-aatribuit un impresionat discurs regelui Henric al V-lea, inmomentele premergatoare confruntarii.

"Este doar un mit. Trebuie sa acceptam asta. Dar, cu toate acestea,este un mit care se afla in constiinta englezilor si cu greu vaputea fi scos de acolo", concluzioneaza aceeasi Anee Curry.

Sursa: TheTelegraph

CITESTE SI: