Prima pagină D:News

Celebra Batalie de la Agincourt este doar un fals istoric?

Redactia Descopera.ro | 10.28.2009 | ● Vizualizări: 901
Celebra Batalie de la Agincourt este doar un fals istoric?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Istoria oficiala sustine ca, la data de 25 octombrie 1415, in vestul Frantei, regele englez Henric al V-lea, cu o armata net inferioara numeric fata de cea franceza, a reusit una dintre cele mai mari victorii din epoca medievala, zdrobind floarea cavaleriei si nobilimii franceze, folosind in mare parte tarani antrenati ca arcasi.

Astazi, un grup mixt de istorici anglo-francezi, grup condus de prestigioasa Anne Curry, de la Universitatea din Southampton, sustine ca realitatea a fost cu totul alta. "Nu au fost mai mult de 12.000 de oameni in armata franceza si circa 8.700 in cea engleza. Cifre cu totul diferite de cele vehiculate pana in prezent: 24.000 de francezi si doar 5-6000 de englezi. Astfel de descoperiri nu pot decat sa schimbe radical datele istorice", afirma Anne Curry.

O parte a istoricilor sustine ca mitul a fost alimentat si perpetuat chiar de William Shakespeare, cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, cel care a recreat scena bataliei si i-a atribuit un impresionat discurs regelui Henric al V-lea, in momentele premergatoare confruntarii.

"Este doar un mit. Trebuie sa acceptam asta. Dar, cu toate acestea, este un mit care se afla in constiinta englezilor si cu greu va putea fi scos de acolo", concluzioneaza aceeasi Anee Curry.

Sursa: TheTelegraph

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI