Prima pagină D:News

Insectele daunatoare vor fi “castrate” genetic

10.29.2009 | ● Vizualizări: 98
Insectele daunatoare vor fi “castrate” genetic     insecta, manipulare genetica, mortalitate, adn + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au pus la punct o noua tehnica de manipulare genetica a mustelor si a tantarilor, ca alternativa la exterminarea acestora cu produse chimice, daunatoare pentru mediu.

In clipa de fata, posibilitatea de a face insectele daunatoareinofensive este studiata de cercetatorii din cadrul mai multorlaboratoare, printre care cele ale Universitatilor din Pavia,Italia si Gottingen, Germania, dar si la Departamentul deAgricultura al Statelor Unite (USDA).


Oamenii de stiinta au reusit sa modifice in mod stabil catevaexemplare din specia de musculita mediteraneeana Ceratitiscapitata, si sa dezvolte indivizi ale caror progenituri inregistreaza o rata de mortalitate extrem de ridicata. Sistemullor permite, de asemenea, o marcare fluorescenta aspermatozoizilor, astfel incat mustele modificate genetic sa poatafi usor deosebite de cele salbatice. Problema principala caresurvine atunci cand se insereaza o caracteristica noua in genomulunei insecte este aceea de a identifica locul exact unde aceasta seva instala si cum se va exprima (transgeneza are loc prinintegrarea aleatorie a fragmentelor de ADN). Daca, insa, insectaposeda o gena stabila, adica una anterior integrata in propriul"trusou" genetic, care se pastreaza de la o generatie la alta,aceasta poate fi utilizata ca baza de pornire pentru modificariulterioare.


Tehnica, descrisa in paginile revistei Proocedings of NationalAcademy of Sciences, este aplicabila si la alte specii de insectedaunatoare. Potrivit cercetatorilor, metoda nu numai ca reprezintao alternativa viabila la pesticide, dar poate fi utilizata si incadrul asa-numitului "population replacement", adica pentruinlocuirea populatiilor de insecte care sunt vectori ai agentilorpatogeni cu unele manipulate genetic, mai putin periculoase.
Sursa: GalileoCITESTE SI: