Prima pagină D:News

A fost stabilita varsta celui mai vechi eveniment cosmic observat vreodata

Redactia Descopera.ro | 10.29.2009 | ● Vizualizări: 1048
A fost stabilita varsta celui mai vechi eveniment cosmic observat vreodata     univers, explozie, raze gamma, stele, big bang + zoom
Galerie foto (1)

Este vorba despre o gigantica explozie de raze gamma - “'Gamma Ray Burst”-, survenita pe cand Universul era foarte “tanar”, la doar 630 milioane de ani dupa Big Bang. Explozia a avut loc in urma cu 13,7 miliarde de ani.

O explozie gigantica a unei stele a iluminat pentru prima oara "Universul intunecat": a avut loc in urma cu aproximativ 13,7 miliarde de ani, intr-un univers foarte "tanar", care pana acum se credea ca ar fi fost lipsit de stele si scufundat intr-o bezna totala. Este vorba, de asemenea, si despre obiectul cel mai indepartat observat pana acum de astrofizicieni.

"Se credea ca in primii 800-900 milioane de ani, Universul ar fi fost intunecat, insa nu s-a intamplat deloc asa", a declarat Massimo Della Valle, de la Observatorul din Napoli al Institutului National de Astrofizica din Italia (INAf). Astrofizicianul este autorul studiului (publicat in revista Nature), realizat in colaborare cu Guido Chincarini, de la Universitatea Bicocca din Milano si coordonat de Ruben Salvaterra, de la INAF.

Detectarea exploziei care a luminat pentru prima oara Cosmosul a fost facuta de astrofizicienii italieni cu ajutorul satelitului Swift, nascut din colaborarea dintre NASA, Agentia Spatiala Italiana (Asi) si Consiliul britanic pentru Studii Astronomice si de Fizica Particulelor (Pparc), si Telescopul National Galileo al INAF, din Insulele Canare.

Primul instrument a detectat explozia de raze gamma (denumita "GRB 090423"), iar al doilea a permis sa-i fie masurata distanta, impreuna cu Very Large Telescope (VLT) de la Observatorul meridional european (ESO) din Chile. "Este prima oara cand vedem un obiect luminand universul intunecat", a adaugat Della Valle.
Sursa: Ansa

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI