Prima pagină D:News

Talentul la volan este genetic

10.29.2009 | ● Vizualizări: 292
Talentul la volan este genetic     genetica, masina, sofer, volan, gena, factor neurotrofic cerebral, memorie + zoom
Galerie foto (1)

Degeaba il injuri pe soferul prost care se tot muta de pe o banda pe alta in fata ta – nu se poate abtine, asa s-a nascut. Indemanarea in conducerea masinii este, asa cum arata un recent studiu american, inscrisa in gene.

Cercetatorii de la Universitatea Irvine din California audescoperit ca soferii care au in genom o anumita varianta a uneigene au obtinut rezultate cu peste 20% mai slabe la un test deconducere, in comparatie cu soferii care aveau o secventa de genediferita.

Studiul a fost efectuat pe 29 de persoane, carora li s-a cerutsa conduca 15 tururi de pista, cu ajutorul unui simulator.

Spre surprinderea cercetatorilor, cei la care era prezentavarianta respectiva a genei au obtinut in mod constant rezultateinferioare fata de ceilalti.Studiul ar explica de ce exista atatia soferi prosti:specialistii au estimat ca aproape 30% din populatia SUA are acestagena.

"Acesti oameni fac mai multe greseli si uita in mai mare masuraceea ce au invatat", a explicat dr. Steven Cramer, conducatorulstudiului.

Gena controleaza secretia unei proteine numite factorneurotrofic cerebral, care influenteaza memoria.

Cercetatorii sunt preocupati de ideea unei eventuale corelatiiintre existenta genei cu pricina si producerea accidentelor demasina si se intreaba daca nu cumva printre cei implicati inaccidente grave se afla multi purtatori ai acestei gene.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: