Prima pagină D:News

Insula sacra a pelerinilor mayasi

11.02.2009 | ● Vizualizări: 266
Insula sacra a pelerinilor mayasi     arheologie, istorie, maya, scafandru, insula, pelerinaj, lac + zoom
Galerie foto (1)

In Guatemala, intr-un lac vulcanic, se desfasoara cercetari arheologice subacvatice care urmaresc sa scoata la lumina ruinele unui loc de pelerinaj al vechilor mayasi, asezat pe o insula care s-a scufundat in urma cu 17 secole.

Ruinele din Samabaj, primul site arheologic subacvatic dinGuatemala, au fost descoperite, in urma cu 13 ani, intamplator, decatre Roberto Samayoa, om de afaceri si scafandru amator, in timpce facea scufundari in lacul Atitlan, un pitoresc ochi de apainconjurat de sate stravechi, populate de descendenti aimayasilor.

Timp de multi ani, el gasise pe fundul lacului fragmente deceramica, iar in 1996, a descoperit ruinele unei asezari: fragmentede cladiri si uriase pietre ceremoniale.

Nimeni nu l-a crezut, la vremea respectiva dar, recent, RobertoSamayoa a reusit sa convinga o echipa de arheologi sa explorezelacul.Ceea ce acestia au descoperit pana acum arata ca acolo a existato asezare cu altare si monumente, cu cca. 150 de locuinte, plina cuobiecte de cult, ceea ce i-a condus la concluzia ca ar fi fostvorba despre un loc de pelerinaj al mayasilor.

Arheologii cred ca asezarea s-a aflat pe o insula care a fostacoperita de ape intr-un timp foarte scurt, datorita unui evenimentcatastrofal - o eruptie vulcanica sau o alunecare de teren -,petrecut in jurul anului 250 d.Hr.

Sursa: ABC

CITESTE SI: