Prima pagină D:News

Termodinamica economiei a fost dezvaluita

Redactia Descopera.ro | 11.05.2009 | ● Vizualizări: 151
Termodinamica economiei a fost dezvaluita     economie, termodinamica, fizica + zoom
Galerie foto (1)

Activitatile economice pot fi considerate un proces dinamic guvernat de cea de-a doua lege a termodinamicii: teoria este sustinuta de un studiu publicat in revista Entropy de Arto Annila de la Universitatea Helsinki si Stanley Salthe de la Universitatea Binghamton din New York.

Cea de-a doua lege a termodinamicii a fost initial formulata pentru descrierea fluxului de caldura dar, transformata in ecuatie a miscarii, poate fi utilizata pentru a descrie in termeni energetici multe alte procese, de la selectia naturala a speciei celei mai adecvate organizarii metabolismului celular si pana la lantul alimentar.

Din aceasta perspectiva, o economie in crestere consta in entitati (produse, servicii, etc) carora le este atribuita o densitate de energie rezultand din procesele specifice de productie ale acestora: diferentele de densitate reprezinta fortele care dirijeaza fluxul de energie (procesele de productie) astfel incat sa le "niveleze" in interiorul sistemului si in raport cu mediul.

Cei doi cercetatori au remarcat ca aceasta tendinta catre dispersarea cantitatii maxime de energie este cea aflata la baza legilor economice. Potrivit acestei legi, spun cercetatorii, este imposibil sa prevezi in detaliu cresterea si declinul economiei: densitatea de energie a economiei nu este constanta si o decizie a fiecaruit "actor" in parte influenteaza deciziile viitoare ale celorlalti. Adica, din perspectiva fizicii, fortele (energia libera in resurse) care dirijeaza fluxul energetic (activitatile economice) sunt la randul lor influentate de flux si asa mai departe. Rezultatul acestor interactiuni complexe face ca economiile, cu mecanisme foarte eficiente de dispersare a energiei, sa se schimbe foarte rapid si neasteptat.

"Cea de-a doua lege a termodinamicii incurajeaza activitatile care fac sa descreasca energia libera cel mai rapid posibil", mai spune Annila. In opinia cercetatorului este asadar aceasta problema care duce la cresterea productivitatii si cautarea de noi surse energetice. In plus, aceasta lege admite ca este imposibil sa prevezi in detaliu cursul optim al utilizarii de energie intrucat cursul ales influenteaza alegerea actiunilor viitoare.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI