Prima pagină D:News

Vaccin pentru toata lumea

Redactia Descopera.ro | 11.06.2009 | ● Vizualizări: 86
Vaccin pentru toata lumea     vaccin, virus, sterilitate + zoom
Galerie foto (1)

Doi cercetatori italieni au propus ca si barbatii sa fie vaccinati impotriva virusului papilloma, cel care provoaca cancerul de col uterin.

In lupta impotriva virusului papilloma (Hpv), una dintre cauzele principale ale cancerului de col uterin, ar putea fi oare utila si vaccinarea baietilor? De cand au inceput campaniile de vaccinare a fetitelor in tarile industrializate, aceasta este o intrebare aflata adeseori pe buzele medicilor si a expertilor in politici de sanatate publica.

Dupa cum afirma intr-o scrisoare publicata in British Medical Journal , Carlo Foresta si grupul lui de cercetare de la Departamentul de Histologie, Microbiologie si Biotehnologii Medicale al Universitatii Padova, cred ca raspunsul este afirmativ, mai ales ca HPV ar putea fi responsabil si de infertilitatea masculina.

Cercetatorii italieni au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au identificat prezenta Hpv in lichidul seminal. "Am vrut sa intelegm cat de ridicat este procentul de barbati tineri afectati de acest virus", a explicat Foresta, precizand ca peste 20% din adolescentii testati s-au dovedit a fi purtatori de papilloma. In urma unor studii bio-moleculare aprofundate, cercetatorii au descoperit si ca 25-30% dintre tineri infectati prezentau Hpv chiar in interiorul spermatozoizilor, caracterizati de astenozoospermie, una dintre cauzele sterilitatii masculine.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: vaccin | virus | sterilitate