Prima pagină D:News

Dinozaurii erau ucigasi cu sange cald

Redactia Descopera.ro | 11.11.2009 | ● Vizualizări: 222
Dinozaurii erau ucigasi cu sange cald     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Departe de a fi niste soparle infricosatoare cum pare sa sugereze radacina greceasca a numelui, dinozaurii erau mai apropiati de oameni decat reptilele cu sange rece, sugereaza un nou studiu.

Rezultatele noilor studii sugereaza ca dinozauri infricosatori precum Tyrannosaurus Rex erau creaturi cu sange cald, dotate cu un metabolism atletic care le garanta supravietuiea chiar si in conditii extreme. Recenta descoperire vine sa confirme o teorie mai veche, conform careia aceste creaturi stravechi erau endotermice sau animale cu sange cald, intocmai precum descendentii lor moderni, pasarile.

Departe de a fi niste creaturi lenese care profitau de energia solara pentru a-si ridica nivelul de energie, dinozaurii erau mai degraba agili si activi. Insa animalele endotermice consuma mai multa hrana, comparativ cu cele care au sange rece, ceea ce a oferit oamenilor de stiinta un indiciu legat de extinctia acestora: daca din diverse motive, procurarea hranei devenise o problema reala in urma cu 65 de milioane de ani, atunci aceasta lipsa ar fi putut duce catre disparitia lor treptata, dar totala.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

Tag-uri: dinozaur | endoterm | extinctie