Prima pagină D:News

Bucurestiul interbelic in jurnale celebre

Redactia Descopera.ro | 11.12.2009 | ● Vizualizări: 932
Bucurestiul interbelic in jurnale celebre     Bucuresti, fundatia calea victorie, istorie, jurnal, interbelic + zoom
Galerie foto (1)

Din 17 noiembrie, cu Valentina Spataru

Cursul isi propune explorarea vietii culturale si literare a Bucurestiului interbelic, asa cum apare in scrierile confesive a trei nume de referinta in cercurile intelectuale ale epocii: Alice Voinescu, Mihail Sebastian si Jeni Acterian. Prin gradul lor sporit de autenticitate, jurnalele si memoriile devin "documente" ale epocii, "radiografii" ale unei vieti palpitante, clocotitoare, fara a inceta a fi elitista, din "Micul Paris" dintre cele doua razboaie mondiale, facând posibila o incursiune in viata publica si privata a personalitatilor culturale ale vremii. Scrierile avute in vedere sunt lucrari consacrate ale literaturii romane, reprezentative pentru stilul diaristic:

Jurnal: 1935-1944, de Mihail Sebastian
Jurnal, de Alice Voinescu si
Jurnalul unei fete greu de multumit, de Jeni Acterian

Pe langa acestea, vor fi utilizate ilustratii, fotografii, fotocopii de ziare si reviste, pentru a iustra aspecte legate de relatiile dintre scriitori, rivalitatile dintre diversele grupari literare, locurile publice de intaâlnire formale sau informale: cenacluri literare, cafenele, saloane, redactii de ziare, "eticheta" - inclusiv stilul vestimentar la moda - cu semnificatiile culturale si de istorie a mentalitatilor ce se impun. Este de remarcat ca fiecare dintre autorii celor trei scrieri confesive sunt personaje in scrierile celorlalti doi diaristi, alcatuind un tablou complet al dinamicii vietii publice si private din perioada de glorie a literaturii române.

Cursul este organizat in patru ateliere, cu urmatoarea tematica:
1. Prezentare generala a principalelor tendinte in cultura si literatura româna dintre cele doua razboaie. Alice Voinescu, Mihail Sebastian, Jeni Acterian - intelectuali de generatii diferite.
2. "Alice nu stie sa moara" - portretul primei femei cu doctoratul in filozofie.
3. Mihail Sebastian - nelinistile intelectualului si ale artistului.
4. Luciditatea si experientialismul ca trasaturi esentiale ale ideologiei "generatiei '30", asumate cu "autenticitate" la doar 16 ani.Durata curs: 4 ateliere
Frecventa: saptaminal, marti
Cost curs: 120 ron - adulti / 90 ron - elevi, studenti
Loc: fundatie
Data: 17 noiembrie, 18:30

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI