Prima pagină D:News

Efectul hipnozei asupra creierului

Redactia Descopera.ro | 11.19.2009 | ● Vizualizări: 1219
Efectul hipnozei asupra creierului      hipoza, creier, rezonanta magnetica + zoom
Galerie foto (1)

Ce-i trece prin cap unei persoane aflate sub hipnoza? Au aflat cercetatorii britanici, in urma unui studiu care a identificat zonele precise din creier implicate in modificarea starii mentale a pacientilor hipnotizati.

Cercetatorii de la Hull University, Marea Britanie, au monitorizat encefalul unei serii de pacienti aflati sub hipnoza, vizualizand ceea ce se intampla atat pe parcursul desfasurarii unor anumite sarcini, cat si in momentele de pauza. Ulterior, a fost identificat un prim grup de zece indivizi care au raspuns intr-o maniera foarte puternica la tratamentul prin hipnoza, fata de ceilalti (7 persoane), ale caror reactii au fost mai slabe. Iar rezonanta magnetica a detectat cu precizie ca hipnoza provoaca o serie de schimbari de activitate in ariile prefrontale si parietale ale creierului, implicate in procesul atentiei.


Experimentul a confirmat alte studii in materie, demonstrand ca hipnoza este un fenomen real, a comentat William McGeown, seful echipei de cercetatori, entuziasmat de rezultat tocmai pentru ca, in opinia lui, aduce o confirmare stiintifica a acestei stari speciale, atat psihologica, cat si neurofiziologica, banalizata de multe ori in trecut. Prin urmare, a precizat el, gratie acestui experiment, nu va mai putea fi confundata sugestia prin hipnoza cu o stare de extrema relaxare.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: