Prima pagină D:News

In Norvegia s-a deschis prima centrala electrica osmotica

Redactia Descopera.ro | 11.25.2009 | ● Vizualizări: 311
In Norvegia s-a deschis prima centrala electrica osmotica     energie, mediu, ecologie, osmoza, electricitate + zoom
Galerie foto (1)

Centrala produce electricitate printr-un proces nepoluant, care implica amestecarea apei marine sarate cu apa dulce, printr-o membrana speciala.

Pentru moment, e vorba despre un prototip, o centrala de dimensiuni reduse, care va permite companiei Statkraft - cel mai mare producator de energii alternative din Europa - sa testeze noua tehnologie.

Functionarea centralei se bazeaza pe procesul natural de osmoza, desfasurat intr-un rezervor impartit in doua printr-o membrana de un tip special; unul dintre compartimente fiind umplut cu apa dulce, celalat cu apa sarata, provenita din ocean.

Prin osmoza, apa dulce strabate membrana, intrand in coompartimentul cu apa sarata.Aici se creeaza, astfel, o presiune mai mare, datorita careia este pusa in miscare o turbina generatoare de electricitate.

Centrala are o membrana cu suprafata de numai 2000 de metri patrati si produce, deocamdata, doar 2-4 kW, suficient doar pentru a alimenta o cafetiera electrica..

Viitoarele centrale (planificate a fi construite pana in 2015) vor fi mult mai mari (de marimea unui stadion de fotbal), avand membrane osmotice cu suprafata de cca. 5 milioane de mp.

Se preconizeaza ca o astfel de centrala sa produca 25 megawati, suficient pentru a alimenta 30.000 de gospodarii din Europa.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI