Prima pagină D:News

49.000 de voluntari au parasit Wikipedia

Redactia Descopera.ro | 11.26.2009 | ● Vizualizări: 163
49.000 de voluntari au parasit Wikipedia     internet, site, Wikipedia, voluntar + zoom
Galerie foto (1)

Enciclopedia libera online, unul dintre cele mai populare site-uri internet din lume, se bazeaza pe munca a mii de voluntari, care creeaza pagini si verifica informatiile. Astazi, insa, viitorul Wikipedia pare in primejdie.

In primele trei luni ale acestui an, 49.000 de voluntari care lucrau pentru versiunea in engleza a site-ului au abandonat activitatea, comparativ cu 4.900 in aceeasi perioada a anului trecut.

Se crede ca fenomenul este provocat de constrangerile birocratice tot mai severe, menite sa impiedice erorile, si de impresia ca Wikipedia a devenit un soi de publicatie oficiala.

Wikipedia a fost infiintata, in 2001, de catre Jimmy Wales si a devenit unul dintre cele mai vizitate site-uri din lume, cu o medie de 325 milioane de vizite in fiecare luna.

Faptul ca Wikipedia isi pierde voluntarii a fost semnalat de un cercetator spaniol, Felipe Ortega, de la Universitatea Regele Juan Carlos, din Madrid. El a afirmat ca voluntarii par sa nu mai aiba entuziasmul de la inceput.

Un alt cercetator, Andrew Dalby, autorul cartii The World And Wikipedia: How We Are Editing Reality, se intreaba cat de mult a mai ramas de adaugat la Wikipedia - care contine deja cca. 3 milioane de aritcole - si subliniaza ca, datorita inaspririi regulilor, a inceput sa fie tot mai dificil pentru voluntari sa contribuie la continutul site-ului.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!

Tag-uri: internet | site | Wikipedia | voluntar