Prima pagină D:News

Bucuresti - Viata de acasa

Redactia Descopera.ro | 11.29.2009 | ● Vizualizări: 134
Bucuresti - Viata de acasa     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita, pe 18 decembrie, la conferinta „Bucuresti – Viata de acasa”, cu istoricul Adrian Majuru.

Una dintre cele mai interesante preocupari legata de geografia umana a Bucurestilor a fost confruntarea dintre vechi si nou, dintre cei care doreau sa traiasca aidoma strabunilor turcizati si copii lor, care, dupa ani buni de studii sau libera practica prin orasele Europei au adus acasa comportamente si preocupari moderne.

In numai doua generatii, confruntarea s-a schimbat treptat in coabitare, ajungandu-se la un consens intre cele doua moduri de viata: unul specific psihologiei poporului roman, o psihologie levantina, orientalizata si un grup restrans social, dar decizional, care traia prin disciplina si rigurozitatea europeana.

Rezultatul a fost un hibrid cultural cu posibilitati de uniformizare pozitiva in toate straturile sociale, si care ar fi putut aduce poporul roman mai aproape de civilizatia europeana. Cursul firesc al acestui proces de osmoza culturala cu Europa a fost stopat incepand cu 1945.

Un alt detaliu al cartografierii simbolice a fost Bucurestiul "magic". Nu este vorba de mult vehiculatul "Mic Paris", ci de cu totul altceva. Este vorba de un "high life", restrans numeric, dar care era format in mare masura din elemente ridicate ale clasei de mijloc. Un high life, care avea o ancorare temeinica in civilizatia europeana, pe deplin integrat acesteia si era tratat ca si partener egal de elementele sociale similare ale altor tari.

Aceasta substructura sociala a disparut incepand cu anul 1945 iar ceea ce numim astazi "high life" nu reprezinta decat o imitare a ceea ce exista in Europa. Acest lucru este cauzat de faptul ca, in Romania, accesoriile banale ale societatii "rafinate" (limuzine, conturi bancare, vile, bijuterii, vestimentatie etc) au fost asimilate ca obiecte de prestigiu social, servind ca mijloc de epatare.

Pe cand, in societatea inalta europeana, elemente care aduc prestigiu sunt nivelul de cultura, predilectia discretiei chiar si in practicarea mecenatului, cultul pentru gust si tonalitatea vestimentatiei, exportul unui confort valorizant catre urmatoarele cercuri sociale, ale clasei de mijloc.

Cartografierea pe care o propunem in demersul nostru este construita prin limbajul comparatiilor intre tipologiile umane din trecut si cele de astazi. Se va discuta despre: calitatea morala, nivelul de cultura, palierele comportamentale. Vom incerca astfel sa descoperim posibile cauze ale nesincronizarilor sociale de astazi.

Totul tine de complexitatea geografiilor umane, care definesc personalitatea si structurile unui mod de viata sau nivel cultural, la un moment dat.

"Harti in miscare: Bucuresti - Viata de acasa" este o abordare interdisciplinara, construita prin intermediul istoriei mentalitatilor si a comportamentelor.
Data: 10 decembrie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: galeria Artmark

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI