Prima pagină D:News

Cea mai grava boala a animalelor domestice e pe cale de a fi eradicata

Redactia Descopera.ro | 12.04.2009 | ● Vizualizări: 370
Cea mai grava boala a animalelor domestice e pe cale de a fi eradicata     medicina, medicina veterinara, animal, bovin, vita, pesta bovina, boala, epidemie, virus + zoom
Galerie foto (1)

Pesta bovina, o boala a vitelor extrem de periculoasa, ar putea fi declarata eradicata peste un an si jumatate, au afirmat specialistii ONU.

Pesta bovina se afla in fruntea listei celor mai grave boli care afecteaza animalele domestice, datorita mortalitatii foarte ridicate.

Milioane de vite domestice si bovine salbatice au murit datorita maladiei, de cand acesta s-a raspandit in Europa, venind din Asia, odata cu invaziile triburilor migratoare insotite de animalele lor.

Epidemii de pesta bovina sunt cunoscute inca din timpul Imperiului Roman, in secolul IV d.Hr.

Boala s-a raspandit apoi in Africa, Orientul Mijlociu si subcontinentul indian, facand ravagii in randul septelului.

Maladia nu se transmite la oameni, dar ii afecteaza grav si pe acestia: moartea vitelor folosite la arat sau ca sursa de hrana provoaca foamete in randul multor populatii din Asia si Africa.

Boala este cauzata de un virus si se manifesta prin febra, eroziuni ale mucoaselor, diaree si deshidratare; 80-90% dintre vitele infectate mor in 7-10 zile.

FAO si Organizatia Internationala pentru Sanatatea Animalelor au lansat, in 1994, un amplu program de vaccinare si monitorizare a animalelor domestice si a bovinelor salbatice.

Verificarea rezultatelor campaniei - prin testarea animalelor - va mai dura cca. 18 luni, dupa care, daca rezultatele vor fi cele asteptate, boala va putea fi declarata eradicata.

Ar fi abia a doua boala eradicata, in decursul intregii istorii a omenirii, prima fiind variola, eradicata in 1980.

Sursa: Nature News

CITESTE SI: