Prima pagină D:News

Tomatele insectivore ataca

Redactia Descopera.ro | 12.07.2009 | ● Vizualizări: 279
Tomatele insectivore ataca     botanica, biologie, planta, carnivor, insecta, rosie, cartof + zoom
Galerie foto (1)

Botanistii britanici au descoperit ca rosiile si cartofii pot fi la fel de fatale insectelor ca si plantele carnivore: isi omoara prazile si se hranesc cu cadavrele acestora intr-un mod mult mai… direct decat se credea.

Cartofii si tomate sunt adevarati pradatori carnivori, care omoara insectele pentru a-si procura nutrienti.

Plantele captureaza si omoara mici isecte cu ajutorul perisorilor lipiciosi de pe tulpina, iar cand cadavrele "victimelor" cad pe pamant si se descompun, "ingrasand" solul, plantele absorb substantele nutritive astfel procurate.

Specialistii cred ca aceasta "tehnica" s-a dezvoltat la speciile salbatice de plante, ca o adaptare menita sa imbogateasca solul cu substante nutritive.Ulterior, plantele cutivate derivate din cele salbatice au pastrat acesta adaptare, pe care botanistii de la Universitatea din Londra, Marea Britanie, au remarcat-o la plante precum rosiile, cartofii, petuniile, varietati ornamentale de tutun si la unele specii salbatice, cum e traista-ciobanului.

Specialistii cred ca, privind lucrurile in acesta lumina, numarul plantelor ce pot fi considerate carnivore este mult mai mare decat se credea pana acum.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI