Prima pagină D:News

O scurta istorie a colindului

12.09.2009 | ● Vizualizări: 4028
O scurta istorie a colindului     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Colindele au fost cantate pentru prima oara in Europa cu mii de ani in urma, dar ele aveau o insemnatate diferita de cea pe care o imbraca astazi. Erau cantece pagane, evocate in perioada serbarilor Solstitiului de iarna, pe care oamenii le celebrau dansand in jurul focurilor si monumentelor de piatra.

Si pe teritoriul tarii noastre colindele au avut initial un scopritualic, acela de urare pentru fertilitate si belsug. Obiceiul eralegat de inceputul noului an agrar ori de finalul sau (primavara,respectiv toamna).

Un alt scop des intalnit al colindelor era si acela de alungare aspiritelor rele si de invocare a sufletelor celor trecuti innefiinta. Pe aceasta cale, colindele urmaresc functia sarbatorilorpagane ale saturnaliilor (veneratori ai zeului Saturn). In timpinsa, semnificatia initiala a colidelor a pastrat numai atmosferasarbatoreasca, de ceremonie si urare.

Colindele au caracterul unor cantece traditionale, cu tentefolclorice, urari epico-lirice, legate de obiceiul precrestin ardatinei colindatului. Ele se canta in preajma Sfintelor Sarbatoriale Craciunului, avand versiuni diferite, in functie de regiuni sigraiuri.

Astazi, colinda a capatat, mai degraba, caracterul asa-numitelor"cantece de stea", obisnuite de Craciun si Boboteaza, vizand infirul lor narativ Viflaimul, Irozii si subiectele crestine.

In Romania, precum si in alte tari de rit crestin rasaritean, undeinchinarea magilor e sarbatorita deodata cu Craciunul, umblatul custeaua are loc in seara de Craciun, pe cand in tarile cu rituriapusene, unde inchinarea magilor e sarbatorita de Boboteaza, seumbla cu stea in ajunul acestei sarbatori.

Cel mai vechi cintec crestin de Craciun este "Jesus refulsitomnium", compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea.De asemenea, colindele "O vino azi, Emanuel", scris in secolul alXII-lea si "Cantecul Mariei", cantat mai ales in bisericilecatolice si conceput in Evul Mediu cu versuri extrase direct dinEvanghelia dupa Luca, sunt doua dintre cele mai vechi cantecechristice.