Prima pagină D:News

Stramosul vacilor descoperit cu excavatorul

Redactia Descopera.ro | 12.09.2009 | ● Vizualizări: 284
Stramosul vacilor descoperit cu excavatorul     bour, excavator, malstina, extinctie, vite domestice, vaci, craniu, paleontologie, muzeu + zoom
Galerie foto (1)

Craniul enorm al unui mascul de bour a fost descoperit in Marea Britanie in mod cu totul si cu totul accidental de catre soferul de excavator John Rutherford.


Craniul a apartinut unui bour, specie de bovida salbatica disparuta in prezent, care este recunoscut drept stramosul direct al tuturor raselor de vite domestice. Bourul era un rumegator imens, cu mult mai mare decat taurii moderni. Masculii atingeau circa 2 m inaltime la greaban, iar greutatea lor putea depasi o tona. Spre deosebire de taurii de corida cu care suntem tentati sa-l asemanam, borul avea coarnele orientate mai degraba inainte decat lateral, cum se intampla in cazul vitelor domestice. Ultimul bour a fost o femela ucisa in anul 1627, in codrii Poloniei. Din relatarile romanilor si grecilor antici, reiese ca bourii erau niste animale cu temperament foarte agresiv, vanatoarea acestor vite salbatice fiind deosebit de periculoasa. Paleontologii considera ca bourul din insulele britanice a disparut in urma cu aproape 4.000 de ani. Craniul a fost datat cu carbon radioactiv, iar specialistii estimeaza ca varsta sa este cuprinsa in intervalul de timp de acum 5.670-5.520 i.H. Pe atunci, nordul Angliei era populat de grupuri hoinare de vanatori si culegatori.

"Daca cupa excavatorului sapa cu doar 10 cm mai adanc, astazi am fi petrecut ore in sir incercand sa reconstruim craniul, excavatoristul merita toate laudele deoarece a fost atent cand a manevrat cupa si s-a oprit imediat odata ce a realizat ca a dat peste o fosila foarte valoroasa. In plus, este vorba de unul din rarele cranii complete de bour din lumea intreaga", declara Nick Best, paleontolog in cadrul Great Northern Museum din Newcastle, unde craniul va fi expus curiozitatii vizitatorilor. Conform studiilor, se pare ca bourii au disparut in urma distrugerii habitatului, taierii padurilor si vanatorii excesive.

Sursa : DailyMail

CITESTE SI :