Prima pagină D:News

In 10 ani, emisiile de carbon trebuie oprite!

Redactia Descopera.ro | 12.10.2009 | ● Vizualizări: 74
In 10 ani, emisiile de carbon trebuie oprite!     incalzire globala, Terra, efect de sera, atmosfera, pamant, schimbari climatice, summit copenhaga + zoom
Galerie foto (1)

Pentru a mentine ritmul cresterii temperaturilor globale la 2 grade Celsius, emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse drastic in urmatorii 10 ani, arata un studiu UKMO (UK Met Office).

Chiar daca emisiile vor fi stopate pana in 2020, exista o sansa de 50% ca temperaturile globale sa creasca peste 2 grade C, mai mult decat obiectivul adoptat la summitul G8 din iulie si pe care acelasi grup al tarilor puternic industrializate incearca sa-l impuna in aceste zile la summitul despre incalzirea globala de la Copenhaga. Pragul de 1,5 grade C pe care si-l propun grupul tarilor aflate in curs de dezvoltare este, practic, imposibil de atins, considera cercetatorii britanici.

Data ultima la care emisiile de carbon pot fi mentinute la nivelul actual este 2018. Apoi, emisiile de gaze nocive, trebuie reduse gradual, cu 4% pe an pana in 2020, si cu 5% pana in 2025. Daca nu se vor adopta aceste masuri, va deveni practic imposibil ca temperaturile globale sa nu creasca cu peste 2 grade C - un nivel care, desi aparent pare mic, este deosebit de periculos pentru ecosistemul planetei. Tarile africane si majoritatea statelor insulare mici sustin in aceste zile la summitul de la Copenhaga ca pragul de 2 grade va fi dezastruos pentru tarile lor si incearca sa impuna o crestere de cel mult 1,5 grade.

Sursa: BBCCiteste articolul zilei: Arta decorarii corpului uman

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI