Prima pagină D:News

Mesajele gen “Tigarile ucid” ii fac pe oameni sa fumeze mai mult

Redactia Descopera.ro | 12.11.2009 | ● Vizualizări: 201
Mesajele gen “Tigarile ucid” ii fac pe oameni sa fumeze mai mult     medicna, fumat, tigara, moarte, mesaj + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu realizat de oameni de stiinta americani si elvetieni a aratat ca avertismentele cu privire la efectele letale ale fumatului au, adesea, efecte contrare celor asteptate.

Moartea e o perspectiva atat de infricosataoare, incat fumatorii, confruntati cu mesajele privind urmarile fatale ale viciului lor, incerca sa se linisteasca… aprinzandu-si o tigara, a demonstrat studiul intreprins de cercetatorii de la Universitatea din New York, SUA si Universitatea din Basel, Elvetia.

Acest efect corespunde unei teorii din psihologie, asa-numita teorie a controlului fricii (Terror Management Theory), care sustine ca oamenii simt o asemenea teama la gandul propriei morti, incat au permanent nevoie de a-si spori increderea in ei insisi pentru a suporta ideea.

Iar aceia pentru care fumatul este un mijloc de sporire a increderii in sine - de pilda, pentru ca ii face sa se simta sexy sau moderni - vor ajunge sa simta nevoia de a fuma si mai mult pentru a controla spaima resimtita la gandul decesului.

O solutie, in viziunea autorilor studiului, este inlocuirea mesajelor gen "fumatul te omoara" cu cele care afirma ca fumatul te urateste, te face sa pari neatragator sau conformist, mesaje care s-au dovedit a fi mult mai eficiente pentreu a-i ajuta pe oameni sa renunte la tigari.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Tag-uri: medicna | fumat | tigara | moarte | mesaj