Prima pagină D:News

Babuinii pleaca la razboi

Redactia Descopera.ro | 12.14.2009 | ● Vizualizări: 365
Babuinii pleaca la razboi      no tags + zoom
Galerie foto (8)

Impresionanta desfasurare de forte a fost fotografiata in muntii care marginesc Parcul National Awash din Etiopia, de catre o echipa a BBC Natural History Unit. Spre surpriza cercetatorilor, cele doua grupuri de babuini s-au luat la harta din cauza… femelelor!

"Dimensiunile conflictului si modul in care masculii si-au arata forta si agresivitatea nu au egal in nicio alta societate a maimutelor. Babuinii sunt printre cele mai agresive maimute. Este foarte interesant de remarcat faptul ca intreaga lor societate este controlata doar prin agresivitate pura. Am filmat modul violent in care masculii isi disciplineaza femelele. Este groaznic… ", declara impresionata, Rosie Thomas, membra a echipei de filmare care a reusit surprinderea pe pelicula a intregului eveniment.

Babuinii cu mantie (Papio hamadryas) traiesc intr-o societate complexa condusa de masculi. Pana in prezent, cercetatorii au identificat 4 modalitati de organizare sociala, in conditiile in care un grup poate numara cateva sute de indivizi. Asemenea trupe imense se formeaza din mai multe motive, primul fiind protectia in fata leilor, leoparzilor si hienelor. De asemenea, plantatiile de palmieri Doum din apropiere ofera cantitati importante de hrana care pot sustine multi babuini.

Bataliile de proportii sunt declansate in principal de masculii tineri care nu au acces la femelele trupei si sunt fortati sa faca incursiuni violente in care isi rapesc viitoarele femele din trupele vecine. Evident, din spirit de fraternitate, sunt insotiti de membrii propriilor trupe. In fata unei asemenea amenintari, femelele din grupurile rivale sunt pazite la randul lor de intregul grup. Imaginea finala este cumva apocaliptica, intregul peisaj find napadit de babuini furiosi care se lupta violent intre ei.

Sursa : BBCEarth

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI