Prima pagină D:News

Babuinii pleaca la razboi

12.14.2009 | ● Vizualizări: 295
Babuinii pleaca la razboi      no tags + zoom
Galerie foto (8)

Impresionanta desfasurare de forte a fost fotografiata in muntii care marginesc Parcul National Awash din Etiopia, de catre o echipa a BBC Natural History Unit. Spre surpriza cercetatorilor, cele doua grupuri de babuini s-au luat la harta din cauza… femelelor!

"Dimensiunile conflictului si modul in care masculii si-au arataforta si agresivitatea nu au egal in nicio alta societate amaimutelor. Babuinii sunt printre cele mai agresive maimute. Estefoarte interesant de remarcat faptul ca intreaga lor societate estecontrolata doar prin agresivitate pura. Am filmat modul violent incare masculii isi disciplineaza femelele. Este groaznic… ", declaraimpresionata, Rosie Thomas, membra a echipei de filmare care areusit surprinderea pe pelicula a intregului eveniment.

Babuinii cu mantie (Papio hamadryas) traiesc intr-osocietate complexa condusa de masculi. Pana in prezent,cercetatorii au identificat 4 modalitati de organizare sociala, inconditiile in care un grup poate numara cateva sute de indivizi.Asemenea trupe imense se formeaza din mai multe motive, primulfiind protectia in fata leilor, leoparzilor si hienelor. Deasemenea, plantatiile de palmieri Doum din apropiere oferacantitati importante de hrana care pot sustine multi babuini.

Bataliile de proportii sunt declansate in principal de masculiitineri care nu au acces la femelele trupei si sunt fortati sa facaincursiuni violente in care isi rapesc viitoarele femele dintrupele vecine. Evident, din spirit de fraternitate, sunt insotitide membrii propriilor trupe. In fata unei asemenea amenintari,femelele din grupurile rivale sunt pazite la randul lor de intregulgrup. Imaginea finala este cumva apocaliptica, intregul peisaj findnapadit de babuini furiosi care se lupta violent intre ei.

Sursa : BBCEarth

CITESTE SI: