Prima pagină D:News

Primul vapor electric a fost inaugurat la Amsterdam

Redactia Descopera.ro | 12.14.2009 | ● Vizualizări: 665
Primul vapor electric a fost inaugurat la Amsterdam     ecologie, vapor ecologic, tehnologii verzi, tehnologii eco, olanda, amsterdam, nemo h2 + zoom
Galerie foto (2)

Este perfect silentios si emite numai vapori de apa. Nemo H2 cum este denumit primul vapor electric are o capacitate de 87 de pasageri si navigheaza pe canalele din centrul istoric al Amsterdam-ului.

Vaporul-prototip Nemo H2, destinat excursiilor turistice, este propulsat prin tehnologia pilelor de combustie, care convertesc energia chimica in energia electrica. Hidrogenul si oxigenul din pile sunt mixate pentru a produce electricitate, ceea ce inseamna ca vaporul se deplaseaza cu 0 emisii in aer.

Proiectantul lui Nemo H2 crede ca, in cativa ani, vapoarele propulsate de aceasta tehnologie verde vor deveni majoritare in Amsterdam, un oras cu 125 de canale navigate de sute de ambarcatiuni in fiecare zi.

Constructia prototipului a costat 3 milioane de euro, adica aproximativ de doua ori mai mult decat aceea a unui vapor echivalent care functioneaza pe baza unui motor diesel, iar Nemo H2 are nevoie de realimentare cu hidrogen in fiecare zi, in vreme ce un vapor obisnuit (si poluant) isi face plinul o singura data pe saptamana. Cei care au dezvoltat proiectul Nemo H2 sunt insa increzatori ca, in viitor, tehnologiile verzi vor deveni mai accesibile si mai eficiente, inlocuindu-le in timp pe cele poluante.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: