Prima pagină D:News

Flori descoperite intr-un mormant vechi de patru milenii

Redactia Descopera.ro | 12.15.2009 | ● Vizualizări: 519
Flori descoperite intr-un mormant vechi de patru milenii     arheologie, floare, cretusca, polen, mormant, miere, mied, sabie + zoom
Galerie foto (1)

Desi obiceiul de a pune flori in morminte pare vechi, arheologii nu avusesera pana acum nicio dovada in acest sens. O descoperire recenta arata insa ca, in Europa, acesta practica dateaza cel putin din Epoca Bronzului.

Un buchet de flori de cretusca a fost gasit intr-un mormant cu varsta de cca. 4000 de ani, din Scotia, Marea Britanie. Florile fusesera asezate langa capul celui decedat - o persoana de rang inalt.

In mai multe morminte cercetate anterior fusese descoperit polen, dar se credea ca acesta provine din miere sau mied (o bautura fermentata, facuta din apa si miere).

Insa descoperirea unor resturi vegetale identificate ca fiind flori si tulpini de cretusca arata ca, inca de acum patru milenii, exista obiceiul de a pune in morminte - pe langa arme, podoabe, mancare si bautura - flori.In mormant au mai fost gasite fragmente dintr-un sicriu confectionat din scoarta de mesteacan si o sabie din bronz, cu manerul impodobit cu aur.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI