Prima pagină D:News

Summitul de la Copenhaga – o pierdere de timp?

Redactia Descopera.ro | 12.18.2009 | ● Vizualizări: 64
Summitul de la Copenhaga – o pierdere de timp?     Summitul de la Copenhaga, incalzire globala, schimbari climatice + zoom
Galerie foto (1)

Nelinistea si incertitudinea domnesc peste delegatii celor 193 de tari prezente la dezbaterile despre viitorul Planetei si incalzirea globala de la Copenhaga. In prima zi de desfasurare a dezbaterilor, multi analisti si oameni de stiinta numisera Summit-ul drept cea mai importanta conferinta care a avut loc vreodata pe Terra. Cu toate acestea, ajuns in ultima zi, Summit-ul de la Copenhaga – care urmarea impunerea unui tratat global de reducere a emisiilor de gaze nocive, ce urma sa-l inlocuiasca pe cel de la Kyoto – este catalogat de multi drept o pierdere de timp.

Ciorna unei intelegeri globale redacatata de reprezentantii Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii, Australiei plus alte tari din G8, a fost respunsa in timpul discutiilor de noaptea trecuta. Delegatii descriu situatia ca fiind confuza si disperata, intricat exista puncte de vedere divergente, sustinute cu duritate de fiecare dintre parti. Un reprezentant al tarilor aflate in curs de dezvoltare a declarat ca propunerea de acord facuta de tarile puternic industrializate din G8 « a venit de parca ar fi fost poruncita de Dumnezeu ».

Analistii prezenti la conferinte si dezbateri atrag atentia ca multi delegati ai tarilor aflate in curs de dezvoltare s-au plans pe tot parcursul Summit-ului de aerul de superioritate afisat de gazdele daneze si de lipsa de intelegere a tarilor din Vest, in general. « Summit-ul a ajuns intr-o criza, iar reprezentantii tarilor in curs de dezvoltare sunt extrem de dezamagiti intrucat au investit timp pretios in pregatirea documentelor de negociere », spune analistul Martin Khor.

In cursul zilei de astazi, presedintele SUA Barack Obama se va intalni individual cu numerosi lideri pentru a cadea la o intelegere. Joss Garman, reprezentantul Greenpeace la Summit spune ca « intelegerea la care s-a ajuns pana acum are autoritatea unui bilet de autobuz si nu v-a salva planeta », dar inca este timp pentru concesii si pentru ca Summit-ul sa nu ajunga in istorie drept Rusinea de la Copenhaga. Dupa terminarea conferintelor si inchiderea Summit-ului, Descopera.ro iti va prezenta in cursul zilei de luni o analiza completa a evenimentului si concluziile la care liderii mondiali au ajuns.

CITESTE SI: