Prima pagină D:News

Medicina legala in ajutorul elefantilor

Redactia Descopera.ro | 01.05.2010 | ● Vizualizări: 57
Medicina legala in ajutorul elefantilor     zoologie, medicina legala, elefant, fildes, braconaj, radioactiv, nuclear + zoom
Galerie foto (1)

Specialistii scotieni au pus la punct o metoda prin care se poate distinge fildesul nou de cel vechi. Deoarece in multe tari europene este permis numai comertul cu obiecte din fildes datand dinainte de 1947, noul procedeu va ajuta la identificarea fildesului colectat recent si, astfel, la reducerea braconajului.

Metoda se bazeaza pe prezenta unor substante radioactive in fildes.

Incepand cu anii '50, in lume au avut loc teste nucleare care au avut ca rezultat cresterea concentratiei anumitor substante in atmosfera.

Astfel, concentratia de carbon 14 din aer s-a dublat, si aceasta crestere se reflecta si in continutul de carbon 14 din oasele si dintii animalelor.Prin urmare, daca o piesa din fildes prezinta un continut mare de carbon 14, inseamna ca fildesul provine de la un animal aflat in viata dupa introducerea armelor nucleare, in anii 50, si deci comercializarea acelei piese este ilegala.

Specialistii spera ca acest test sa fie util in lupta impotriva braconajului si a comertului ilegal cu fildes, care au dus la decimarea populatiilor de elefanti din multe regiuni ale Africii.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI