Prima pagină D:News

Eficienta energetica si obezitatea

Redactia Descopera.ro | 01.08.2010 | ● Vizualizări: 184
Eficienta energetica si obezitatea     obezitate, energie, mancare, musculatura + zoom
Galerie foto (1)

Un mecanism molecular care controleaza consumul energetic la nivel molecular, contribuind la determinarea greutatii corporale, a fost descoperit de cercetatorii de la Mayo Clinic si Universitatea Iowa, Statele Unite.

Energia in exces generata de o abundenta de mancare este inmagazinata de organism sub forma de glicogen sau de grasimi, care pot apoi sa fie convertite in Adenozintrifosfat (ATP), "acumulatorul" energetic utilizat in mod curent de celule.

Cercetatorii americani condusi de Alexey Alekseev au pornit in studiul lor de la ipoteza ca sunt tocmai canalele potasiului ATP-dependente (KATP) cele care controleaza consumul de energie. In urma experimentelor pe cobai, ei au demonstrat ca aceste canale sunt sensibile la "disponibilitatea" ATP-ului, regland in consecinta prestatiile musculaturii corpului si optimizand utilizarea energiei la orice nivel.

"In teorie, actionand asupra canalelor KATP s-ar putea controla obezitatea la pacientii care din cauza greutatii nu pot face miscare fizica", a comentat Alekseev.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: