Prima pagină D:News

Recifele de corali – “pepiniere” de specii noi

Redactia Descopera.ro | 01.08.2010 | ● Vizualizări: 324
Recifele de corali – “pepiniere” de specii noi     biologie, acologie, coral, recif, specie, paleontologie + zoom
Galerie foto (1)

Recunoscute pentru uimitoarea lor bogatie de specii si pentru rolul lor in mentinerea biodiversitatii oceanice, recifele de corali s-au dovedit deosebit de importante si pentru aparitia de specii noi.

Pana acum, ecologii nu stiau cu siguranta daca speciile care alcatuiesc bogata fauna a recifelor de corali erau originare din aceste habitate sau migrasera acolo din alte ecosisteme.

Recent, cercetatori din Germania si SUA au intocmit si analizat o baza de date continand informatii despre speciile fosile de nevertebrate care au trait in ocean inca din timpul perioadei cambriene, care a inceput in urma cu 540 milioane de ani.

Comparand numarul de specii aparute in recifele de corali si in alte ecosisteme marine, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aproape 22% dinntre speciile noi au aparut in recife.

Dupa calculele paleontologilor, o noua specie de animal are cu 45% mai multe sanse sa apara intr-un recif de corali decat intr-un alt ecosistem marin, ceea ce indreptateste descrierea acestor formatiuni drept "leagane ale evolutiei", cum le-au numit savantii in articolul publicat in revista Science.

Sursa: CBC

CITESTE SI: