Prima pagină D:News

Lumina intensifica durerile de cap

Redactia Descopera.ro | 01.11.2010 | ● Vizualizări: 601
Lumina intensifica durerile de cap     durere de cap, fotofobie, simptome, receptori + zoom
Galerie foto (1)

Este vina conexiunii dintre celulele foto-sensibile ale ochilor si familia de neuroni activata in timpul atacului de hemicranie. Descoperirea i se datoreaza lui Rami Burstein de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

Un procent de circa 85% dintre cei afectati de hemicranii sufera si de fotofobie, ceea ce inseamna ca expunerea la orice sursa de lumina, cat ar fi aceasta de slaba, le accentueaza durerea de cap. Pana acum nu exista o explicatie a aversiunii fata de lumina a celor care sufera de aceasta patologie, desi se stia ca ajung doar cateva secunde de expunere la lumina pe parcursul atacului de hemicranie pentru a provoca acest efect, si apoi este nevoie de cel putin jumatate de ora de intuneric pentru ca simptomele fotofobiei sa dispara.

In urma unor studii realizate pe trei grupuri de nevazatori si ulterior pe soareci, in laborator, expertii de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston au demonstrat ca fotofobia poate fi pusa atat pe seama nervului optic, care la cei cu vederea compromisa in totalitate nu mai functioneaza, cat si a unui grup de fotoreceptori ai retinei care sesizeaza lumina si diferenta dintre noapte si zi.

Sursa: Ansa

CITESTE SI: