Prima pagină D:News

Kepler se apropie de planeta-geamana a Terrei

Redactia Descopera.ro | 01.11.2010 | ● Vizualizări: 1813
Kepler se apropie de planeta-geamana a Terrei     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Observatorul spatial Kepler a descoperit recent, in cadrul proiectului Pandora, cea mai mica exoplaneta identificata pana in prezent. Corpul cosmic din afara sistemului nostru solar a fost denumit HD156668b, se afla la o distanta de aproximativ 80 ani-lumina de Terra, in directia constelatiei Hercule si are nevoie de numai patru zile pentru a efectua o miscare de revolutie in jurul stelei care o patroneaza.

Nu mai departe de saptamana trecuta, echipa stiintifica responsabila de misiunea telescopului spatial american Kepler - lansat in martie 2009 pentru descoperirea planetelor din afara Sistemului Solar, asemanatoare cu Pamantul - anuntau identificarea a cinci noi exoplanete.

Toate cele cinci, denumite Kepler 4b, 5b, 6b, 7b and 8b, au mase mari si temperaturi foarte ridicate, cuprinse intre 1.200 si 1.648 grade Celsius. Acestea, impreuna cu HD156668b, se alatura celor peste 400 exoplanete deja descoperite de astronomi cu ajutorul diferitelor telescoape terestre, inca din 1995.

In total, 423 de exoplanete au fost descoperite pana in prezent, dar niciuna nu este similara Pamantului si nu pare capabila sa intretina viata. Cu toate acestea, specialistii in astronomie se declara in general increzatori in faptul ca, fie telesocul Kepler, fie cel european Corot, vor descoperi, in cele din urma, exoplanete asemanatoare cu Terra.

Surasa: Dailygalaxy

CITESTE SI: