Prima pagină D:News

Cultura face bine inimii

Redactia Descopera.ro | 01.18.2010 | ● Vizualizări: 117
Cultura face bine inimii     cultura, instructie, inima, infarct + zoom
Galerie foto (1)

Cei care si-au petrecut peste 8 ani pe bancile scolii prezinta un risc mai scazut de infarct. Legatura intre gradul de instructie si sanatatea inimii poate parea bizara, dar este concluzia unui studiu stiintific de mari proportii.

Potrivit articolului recent aparut in revista de specialitate Heart, in cadrul studiului lor realizat pe un esantion de circa 12.000 de persoane care au suferit un infarct si alte 14.000 de persoane sanatoase din 52 de tari, cercetatorii suedezi au descoperit ca gradul de instruire al unei persoane, independent de nivelul economic al acesteia, este asociat in mod direct cu riscul unui atac cardiac.

In mod deosebit, a explicat Annika Rosengren, cardiolog la Sahlgrenska University Hospital din Goteborg, un nivel de instructie egal sau inferior la 8 ani de scoala poate insemna un risc mai mare de a suferi un infarct, cu 30% mai ridicat decat la persoanele cu studii superioare. Motivele? "Va trebui sa le aprofundam, dar probabil sunt legate de o mai buna cunoastere a factorilor de risc, prin urmare de o preventie mai buna", a afirmat Rosengren.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: cultura | instructie | inima | infarct