Prima pagină D:News

Exxon Valdez, dupa 20 de ani

Redactia Descopera.ro | 01.19.2010 | ● Vizualizări: 128
Exxon Valdez, dupa 20 de ani     dezastre, poluare, petrol + zoom
Galerie foto (1)

Nici acum petrolul deversat in Oceanul Arctic de cea mai mare companie petroliera din lume nu s-a biodegradat in totalitate. Motivul? Prea putin oxigen si prea putin nutrienti in nisipurile plajelor din stramtoarea Prince William, Alaska.

In cele 12 luni care au urmat accidentului, 70% din petrol s-a biodegradat, iar calculele specialistilor indicau faptul ca poluarea din zona va disparea in totalitate in doar cativa ani. Ce-i drept, natura insasi - prin intermediul bacteriilor responsabile cu biodegradarea aeroba -, s-a ingrijit sa "manance" o parte din cei 42.000 metri cubi de petrol "varsat" de pe Exxon Valdez, care au poluat peste 1.900 km de coasta in urma cu mai bine de 20 de ani. Insa in urma cu 8 ani, viteza de degradare a scazut vertiginos (4% pe an), ramanand inca 76.000 litri de titei dispersat in nisipul plajelor.

Explicatia acestui fenomen a fost data de cercetatorii de la Temple University (Statele Unite) in urma unui studiu care a durat trei ani. Potrivit lui Michel Boufadel, director al Centrului pentru Dezvoltarea si Protectia Resurselor Naturale din cadrul universitatii americane, plajele din stramtoarea Prince William sunt formate din doua straturi: unul superior, cu grad ridicat de permeabilitate, si celalalt inferior, cu permeabilitate scazuta (apa se misca in stratul superior de circa o mie de ori mai rapid decat in cel inferior). Desi cele doua straturi sunt construite din acelasi elemente si minerale, cel de dedesubt este mult mai compact. Si tocmai aceasta situatie, care implica niveluri scazute de oxigen si nutrienti -, ar fi creat un soi de "adapost" pentru petrol. Intrucat oxigenul si nutrientii sunt necesari supravietuirii microorganismelor "consumatoare" de petrol, este probabil ca in momentul de fata are loc o biodegradare anaeroba, mult mai lenta decat cea aeroba.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: dezastre | poluare | petrol