Prima pagină D:News

Cand dinozaurii au pierit, strutii au renuntat la zbor

Redactia Descopera.ro | 01.26.2010 | ● Vizualizări: 440
Cand dinozaurii au pierit, strutii au renuntat la zbor     biologie, genetica, evolutie, dinozaur, pasare, strut, moa + zoom
Galerie foto (1)

Cele mai mari mari pasari actuale – strutii africani si rudele lor – au devenit nezburatoare atunci pradatorii lor – dinozaurii carnivori – au disparut.

Abundenta de hrana si lipsa pradatorilor au facut ca pasarile din grupul ratitelor - precum strutii africani, emu din Australia, nandu din America de Sud, moa din Noua Zeelanda (disparuta in urma cu cateva secole) - sa devina atat de mari si grele, incat n-au mai putut zbura, ci au trecut la o locomotie exclusiv terestra.

Ipoteza a fost lansata de cercetatorii de la Universitatea Nationala Australiana, in urma unui studiu genetic al speciilor respective.

Analiza genetica a aratat ca, independent una de alta, aceste specii de pasari au devenit nezburatoare consecutiv disparitiei dinozaurilor, petrecuta cu cca. 65 milioane de ani in urma.

Ipoteza contrazice ceea ce crezusera pana acum biologii, si anume ca aceste pasari descindeau din stramosi nezburatori.

Cu disparitia dinozaurilor, a fost inlaturata presiunea selectiei, care constransese anumite specii de pasari sa-si pastreze o talie mica si sa-si dezvolte capacitatea de a zbura, pentru a scapa de pradatorii lor.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: