Prima pagină D:News

Antilopele invadeaza Rusia

Redactia Descopera.ro | 01.27.2010 | ● Vizualizări: 135
Antilopele invadeaza Rusia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O invazie mai putin obisnuita a obligat autoritatile ruse din Regiunea Baikalului de Est sa insituie stare de urgenta, cerand pe acesta cale ajutorul ecologilor si cercetatorilor din Moscova si Mongolia.

Peste 40.000 de djeirani, o specie de antilope din Asia Centrala, au traversat granita dinspre Mongolia inspre Federatia Rusa, declara guvernatorul local care se teme ca si restul antiloperlor care pasc in zona de granita, in jur de 60-70.000, ar pute migra la randul lor in Rusia.

"Djeiranii, aflati in plina migratie, au mancat deja rezervele de hrana ale animalelor domestice din zona, devorand orice urma de vegetatie de pe pasunile peste care treceau. Trebuie, de asemenea, sa fim atenti si la escaladarea braconajului, deoarece acesta specie este ocrotita si odata cu trecerea granitei atrage ca un magnet sute de braconieri de pe intreg cuprinsul Federatiei Ruse", declara presei guvernatorul local.

Migratia in masa a incepul in toamna anului 2009, fiind declansata de lipsa de hrana. Inspectorii ecologisti insotiti de politisti inarmati cerceteaza zona, in timp ce autotitatile au lansat populatiei un apel in care interzic vanatoarea sau capturarea anvelopelor care si asa au de suferit de pe urma temperaturilor scazute si a lipsei nutreturilor.

Pana in prezent, au fost prinsi un numar de 5 braconieri care vor primi cate 2 ani de inchisoare plus plata individuala a unei amenzi de 300.000 ruble (circa 10.000 $). In Mongolia, unde traieste un efectiv de aproape 1,2 milioane djeirani, vanatoarea este de asemenea restrictionata, dar braconajul este foarte raspandit. In afara de Mongolia si stepele din estul Rusiei, djeiranii mai vietuiesc doar in cateva zoene din nord-estul Chinei.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI :