Prima pagină D:News

Robotul Spirit a fost abandonat pe Marte

Redactia Descopera.ro | 01.27.2010 | ● Vizualizări: 875
Robotul Spirit a fost abandonat pe Marte     NASA, marte, planeta rosie, spirit, opportunity, rover, apa pe marte, roboti, cercetare, explorare spatiala + zoom
Galerie foto (1)

Agentia spatiala americana NASA s-a recunoscut infranta in lupta de a elibera roverul martian Spirit din capcana de nisip in care acesta a intrat in luna mai a anului trecut.

In ciuda eforturilor inginerilor NASA, Spirit nu mai poate fi salvat si va ramane impotmolit pentru totdeauna pe Planeta Rosie. In ciuda faptului ca nu se mai poate deplasa, vehiculul este - in rest - functional si va servi in continuare drept o statie stiintifica stationara.

Roverul Spirit - un vehicul robotic inzestrat cu numeroase instrumente de cercetare - a ajuns pe Marte in urma cu 6 ani, pe 4 ianuarie 2004, la trei saptamani de la aceasta data fiind urmat de « fratele » sau geaman, Opportunity. In ciuda faptului ca inginerii NASA estimau durata de viata a celor doua rovere la 90 de zile, robotii martieni au surprins intreaga comunitate stiintifica, continuand sa functioneze in bune conditii ani intregi dupa ce si-au indeplinit misiunea initiala. De altfel, Opportunity este in continuare complet functional, deplasandu-se pe suprafata planetei Marte, analizand mostre de sol si realizand numeroase imagini.

Cei doi roboti se realimenteaza cu energie solara. Spirit se afla in emisfera sudica martiana, in craterul Gusev, iar mostrele si imaginile pe care le-a luat sugereaza faptul ca, in trecutul indepartat, aceasta zona a fost un imens lac. Misiunea NASA Mars Exploration Rover a costat agentia americana in jur de 900 de milioane de dolari - de la proiectarea prototipurilor, pana la lansare si amartizare. De asemenea, in continuare NASA cheltuieste 20 de milioane de dolari pe an pentru desfasurarea misiunilor celor 2 roboti.

Sursa: BBC

CITESTE SI: